26 дек. 2013 г.

Поезія – таки дорога,якій немає вороття

У районній бібліотеці для дітей проведено поетичний марафон «Поезія – таки дорога,якій немає вороття». Восьмикласники ЗОШ№1 ознайомилися з творчістю М.Братана,переглянули виставку-портрет «Мені не соромно признаться, що я землі цієї син», читали його вірші.

Бібліотекар читального залу Наталя Ширіна ознайомила школярів з книгами  з особистої бібліотеки М.Братана, подаровані його сином Віктором Миколайовичем та дружиною Раїсою Василівною.



20 дек. 2013 г.

Щедрий Миколай вже прийшло до нас!

В рожевій залі Херсонської  обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки  відбулося театралізоване свято, приурочене до Дня Святого Миколая.
Головними дійовими особами святкових подій стали переможці й учасники
Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості  « Дитячі історії про найголовніше»
 Організатором Конкурсу є Міністерство культури України, а приурочено конкурс  Року дитячої творчості.
 Перший, регіональний тур конкурсу тривав протягом літа, а підсумки другого всеукраїнського – були оголошені саме сьогодні, у День Святого Миколая.
На розгляд обласного журі надійшло 99 конкурсних робіт із Херсону та районів області. Серед переможців обласного туру  конкурсу і читачі Каховської районної бібліотеки для дітей Дмитро Воробйов, учень 8 класу СЗОШ№2 (І місце у віковій категорії учні 5-8 кл) та Валерія Федоренко ,учениця 2 класу ЗОШ№1( ІІ місце у віковій  категорії учні 1-4 кл.)
Вони отримали Дипломи переможців та подарунки.




  Подякою обласного управління культури за умілу,професійну підтримку обдарованих дітей та сприяння розвитку дитячої творчості,активну участь і  досягнуті успіхи в організації конкурсу відзначено бібліотекаря Районної бібліотеки для дітей Наталю Ширіну.


Інтерв'ю телеканалу "СКІФІЯ" дає Дмитро Воробйов.





Йде до діток Миколай

Прийшла зима. Радіють їй усі діти, бо їм подобаються  дива. А коли ж дивам відбуватися, як не у зимові свята?
День Святого Миколая – улюблене дитяче свято. На нього дітлахи чекають з нетерпінням: вчать вірші,виготовляють невеличкі подарунки для своїх молодших братиків і сестричок.
Сьогодні Святий Миколай постукає у двері кожної оселі.
Цікавим був захід проведений для учнів 1-4 класів ЗОШ№1. До них завітали волонтери  Анастасія Власенко, Ангеліна Петренко,Віталій Гречаний,Юля  Мельник,Єгор Ряпалов,щоб привітати дітей зі святом.


Діти з захопленням слухали розповідь про Святого Миколая,читали вірші,приймали активну участь у вікторині про зимові свята та обряди,брали участь у конкурсах.

Захід викликав багато позитивних емоцій, пройшов жваво та весело. Всі діти отримали солодощі від святого Миколая.

19 дек. 2013 г.

Миколай йде, свята веде

    Під такою назвою 19 грудня в день Святого Миколая, пройшло свято-гра для учнів 6-7 кл.
    Діти почули  розповідь про Миколая, чому  його називають Святим Миколаєм, як в Україні проводять це свято.

    Відгадували загадки, грали в ігри, отримували призи, а по закінченню свята всі діти отримали подаруночки "миколайчики".








16 дек. 2013 г.

Наші права - щасливе дитинство

Учитися жити по закону, поважати закон і виконувати його, людина повинна з малих літ, з сім’ї, дитячого садка, школи.

Саме  тому, працівники нашої бібліотеки підготували для своїх маленьких читачів – учнів 4-А класу з СЗОШ №2 урок права,метою якого було  в ігровій формі на прикладі казкових героїв допомогти дітям засвоїти свої права та обов’язки.
Діти прийняли активну участь у казковій лотереї, розглянули конкретні ситуації порушення прав дитини та ознайомилися з книжковою виставкою «Книжкові герої протестують».




13 дек. 2013 г.

Чи бувають права без обов'язків?

 Підліток і закон: права, обов’язки та відповідальність. Саме це проблемне питання стало головною темою правового діалогу « Чи бувають права без обов’язків?» під час зустрічі за круглим столом в  читальному залі нашої бібліотеки. 

 Бібліотекарі надали молоді цікаву та корисну інформацію про Декларацію та Конвенцію прав дитини,про наш Основний закон - Конституцію України. 
Обов'язок, чи відповідальність, – це громадська необхідність відповідати за свої дії та вчинки. Є незначні вчинки в житті, те, як ти поводишся з близькими, сусідами, друзями, але є вчинки, за які ти несеш серйознішу відповідальність – за долю людини, долю країни, долю своїх близьких. Перевірте свої вчинки свідомістю: чи не заподіяли ви зла, неприємностей, незручностей людям своїми вчинками. Робіть так, щоб людям, які вас оточують, було добре. Навіть за ваші невдалі пустощі доводиться інколи «розраховуватися» з державою, нести законну, тобто юридичну відповідальність.
Під час діалогу,  підлітки отримали вичерпні відповіді на свої питання, щодо своїх прав, обов’язків та можливостей. Активно обговорювалась тема впливу наркотичних засобів та шкідливих звичок на здоров’я молодої людини. Присутні також переглянули тематичні відеоматеріали та обговорили важливість справжніх цінностей, цілей та переконань у власному житті.
Після завершення зустрічі дехто з підлітків висловив наміри переглянути свої погляди та, можливо, щось змінити у своєму житті.


11 дек. 2013 г.

Правова відгадайка

 В рамках Всеукраїнського  тижня права, на  правову вікторину «Правова відгадайка», до читального залу для  молодшого шкільного  віку   було запрошено дітей з 4-Б класу СЗОШ№2, разом з класним керівником Г.А. Христофоровою, яку для них підготували бібліотекар О. В. Баркалова та волонтери  ЗОШ №1 Довгань Олександр та Горбач Георгій.


Вони говори з дітьми про  найголовніші правила, що були придумані для всіх людей. Ці правила називаються «Права людини».


Діти ознайомилися з основними правами передбаченими Конвенцією про права дитини, переглянули мультфільм «Зайка Юсь говорить про права та обов’язки»,слайд презентація «Великі права маленької дитини»,та прийняли участь у казковій правознавчій лотареї.


10 дек. 2013 г.

Кожен знає, що в дитини має бути Батьківщина

10 листопада в Інтернет - центрі Каховської районної  бібліотеки для дітей, в рамках тижня права,  відбулася електронна презентація з викладкою літератури
«Кожен знає, що в дитини  має бути Батьківщина», на яку завітали учні 5-В класу ЗОШ№1 разом з вчителем З.П. Соколовською.

Діти дізналися, що  разом з народженням людина отримує в спадок своє найбільше багатство Батьківщину. Вона у нас одна, її не можна змінити, не можна отримати нову, як і життя.
Головне, що повинні пам'ятати всі, не можна забувати своєї Батьківщини і відрікатися від неї .
Кожен із нас громадянин України . Всі діти у нас навчаються в школі і кожен повинен одержати середню освіту безкоштовно. Про це записано в Основному Законі нашої держави Конституції.
















Громадяни України - це люди, які постійно живуть в Україні ,люблять її і є патріотами своєї Вітчизни, готові працювати на її розвиток і процвітання, шанувати традиції,добре знати історію Батьківщини, традиції,мову,культуру. Бути добрими, чесними, милосердними,працелюбними, а ще законослухняними,знати права і обовязки.
З 1991 року Україна як суверенна і незалежна,демократична  держава приєдналася до Конвенції про права дитини, а 2001 року -  прийняла Закон «Про охорону дитинства». Держава робить усе можливе для захисту прав і законних інтересів дитини в Україні.
Після перегляду презентації діти відповіли на питання: що ж означає бути справжнім патріотом, громадянином своєї Вітчизни?

Бібліотекар більш детально розповіла дітям про їхні права, так ,щоб усі зрозуміли і запамятали їх.