25 мар. 2014 г.

«Map-Ukraine Шевченкіана»


Завершився Всеукраїнський віртуальний фотоконкурс  «map-Ukraine Шевченкіана» до 200-річчя від дня народження Т.Шевченка, оголошений Національною бібліотекою України для дітей.
За умовами конкурсу треба було знайти у своєму місті або селі місця, пов’язані з Тарасом Шевченком.
Це могла бути вулиця, пам’ятник, картина, виставка в бібліотеці.
Фото повинне мати цікаву назву.
Всього на конкурс надійшло 600 світлин з усієї України. Географія конкурсу – вся наша країна від сходу до заходу, від півдня до півночі!
Світлини надходили з Івано-Франківська і Луганщини, Севастополя і Чернігова. Учасники конкурсу проживають у великих містах і невеликих селищах.
Конкурс проходив у два тури.
До другого  туру фотоконкурсу пройшла 121 світлина у таких номінаціях:
«Бібліотеки і Шевченко»,
«Сім’я і Шевченко»,
«Пам’ятники  Кобзареві»,
«Шевченко в школі, в житті».

Переможцями Всеукраїнського конкурсу (ІІІ місце) у номінації «Шевченко в школі, в житті» стала світлина «Коли до мене смуток завітає візьму до рук Шевченковий «Кобзар»». Автор Дмитро Воробйов (СЗОШ№2)



У номінації «Бібліотеки і Шевченко» - світлина святкового заходу до Міжнародного дня рідної мови «Мова українська – то Шевченка слово», проведений у районній бібліотеці для дітей. Автор – бібліотекар районної бібліотеки для дітей Наталя Ширіна.

Призи від Національної бібліотеки України для дітей і програми «Бібліоміст»  переможці отримають в квітні.

Вітаємо переможців!

21 мар. 2014 г.

Поетичний обрій рідного краю

Каховські поети  - давні, добрі друзі  і часті гості районної  бібліотеки для дітей.
Справжнім святом для читачів  бібліотеки стала презентація книги члена літературної студії «Свічадо» при районній бібліотеці ім..М. Братана Віри Онисімівної  Плахотіної  «Мое вдохновение». Ця книжка поезії – друга поетична збірка автора.


В ній вона пише про свій рідний край, його природу, про маму, про сім’ю, згадує історичні події минулого і мріє про майбутнє.
У віршах Віри Плахотіної  - любов до рідної України, роздуми про нелегку долю нашого народу, про чудових працьовитих людей.
Її життєве кредо : якнайдовше жити в радості і щасті,завжди бути потрібною людям та рідним.



Діти були не просто глядачами , а й активними учасниками заходу: вони спілкувалися з автором,отримували практичні поради та автографи.
 В кінці зустрічі вони отримали від автора напутні слова: завжди поважайте та цінуйте один одного і тоді всі будуть щасливі!

Йдемо Чумацькими шляхами

Коли в українські степи приходила рання весна, по селах починали лаштуватися в далеку дорогу чумаки.
Присутні на історично  – літературній  експедиції « Йдемо Чумацькими шляхами» діти мали змогу дізнатися , що чумацтво виникло ще в далекі часи Київської Русі, бо вже тоді з її земель вирушали в далекі мандри валки хоробрих і кмітливих людей. Проводжали чумаків урочисто, всім селом, співали пісень, виголошували напуття.
Саме тоді й було прокладено їхній основний маршрут, що називався Великим Чумацьким Шляхом. Але справжнього розмаху цей промисел набирає на Україні з кінця XV століття. Щоб уявити весь масштаб чумацтва, досить навести хоча б такі цифри: за один сезон ці люди перевозили кілька мільйонів пудів риби й солі.
Закінчувався сезон, поверталися додому вкрай стомлені і виснажені дорогами чумацькі валки і, як козацькі дружини після бойового походу, недораховувалися багатьох поміж себе. Матері й дружини оплакували загиблих, сиротіли дрібні діти. Таке небезпечне було це ремесло. Не кожен зважувався на нього. Тільки люди з козацьким духом.
Зручне розташування м. Каховки вплинуло на те, що в короткий час вона стала одним з центрів чумацької торгівлі. Через каховсько - бериславську переправу чумаки доправляли на Правобережжя кримську сіль, а  тканину ,пряжу, гончарний посуд та бульбу вони привозили сюди з північних губерній
  В першій половині ХІХ ст. в місті проходили ярмарки, на яких було присутньо до ста тисяч людей.
Неповною була б  наша розповідь про чумаків, якщо б діти  не дізналися ,про те, що в усній народній творчості, у художній літературі створено цілий розділ чумацьких пісень, приповідок, анекдотів.

За буйною веселістю чумацьких пісень відчувається горе чумака,та все ж із пісень постає образ мужньої, витривалої, стійкої, вірної людини, що бачила світи, людське горе, вміє перемагати всякі лиха в дорозі, боротися за щастя.

Чумацтво відоме по всій території України, але лише на території Степової України чумаки були вагомою соціальною структурою, яка впливала на історію регіону загалом. Чумацтво вважається історичним супутником українського козацтва  та носієм традицій

5 мар. 2014 г.

Найсмачніша професія у світі

Щоб стати гарним кондитером треба багато знати, багато чому вчитися. Кулінарні секрети -  не таблиця множення, їх визубрити не можна. На стіл кондитерські вироби необхідно подати красиво, тому кожний кондитер - трохи художник, чудово відчуває колірне поєднання.
Якщо у майбутнього кондитера є всі необхідні природні дані, зараз достатньо просто знайти заклад, де навчають кондитерським  спеціальностям. Одним з таких закладів є Державна Каховська технічна школа,куди і відправилися учасники каховської команди « ПрофіСтарт», щоб познайомитися з найсмачнішою професією на світі «Кондитер».

Валентина Федорівна Ващенко, викладач дисциплін «Технологія приготування кондитерських виробів харчової промисловості» та  «Устаткування підприємств харчування»,познайомивши дітей з гарними буклетами готових кондитерських виробів, розкрила всі секрети професії.


Вона зазначила,що це складна професія, яка потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але багатьох знань та вмінь, передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: пекарні, змішувачі, ножі, котли, духові шафи, тощо.
Кондитер готує по рецептурі різні види тіста, кремів, начинок. Замішує, збиває, розкочує і обробляє тісто, формує з нього потрібні вироби (торт, тістечко, печиво та ін.), випікає їх до готовності. Наповнює тістечка і торти кремом, помадкою, шоколадом, збитими вершками та ін. Перевіряє вагу готових виробів, що допомагає визначити, чи правильно була дотримана рецептура.
Більша частина робіт виконується вручну за допомогою спеціальних інструментів, перетворюючи професію кондитера в мистецтво.

 Кондитер працює на кондитерських фабриках і комбінатах,кафе, їдальнях, готелях, ресторанах і пекарнях. Рідше кондитером називається людина, чий бізнес пов'язаний з продажем кондитерських виробів.
Особлива категорія - професіонали, які виконують індивідуальні замовлення, зокрема VIP-майстри. Вони працюють в ресторанах,готелях та кавярнях такого ж рівня, беруть участь в міжнародних конкурсах. Їх праця оцінюється дуже високо.

Готова страва - завжди унікальний, неповторний натюрморт.


«Закрійник – це талановиті руки і обов’язково витончений дух».

Од’яг, стиль, мода завжди викликали підвищений інтерес у людей. Як би не змінювалось життя, бажання бути привабливими  і модно одягненими не покидає нас ніколи. Створення одягу – це складний процес, у якому зайняті фахівці найрізноманітніших професій.
 Для детальнішого дослідження професії «Кравець/Закрійник» каховська команда «ПрофіСтартовців» відвідала Каховський професійний ліцей сфери послуг,щоб ознайомитися зі змістом цієї професії.
В ліцеї,  їх тепло і  гостино, зустріли  Оксана Олександрівна Тимофєєва - виконуюча обов’язки директора, майстри виробничого навчання Наталія  Євгеніївна Головко та Галина Миколаївна Денисюк.
В затишно облаштованому кабінеті  технології виготовлення одягу, Оксана Олександрівна розповіла дітям, що в  усі часи у суспільстві панували певні погляди, смаки, художнє уявлення про одяг. І все це пов’язано з професією кравця. Вона є однією з найдавніших і одночасно однією з найсучасніших та найнеобхідніших людям професій

В сучасний час закрійника можна сміливо називати художником. Він все життя працює, не покладаючи рук, над покращенням крою, слідкує за культурними дослідженнями в галузі моди. Тільки закрійник може вирішити таку складну задачу, щоб сукня пасувала вам, сиділа вільно.
Наталія  Євгеніївна показала дітям зразки викройок, зробила наголос,що кравці можуть працювати на швейних фабриках і займатися масовим виробництвом одягу, а можуть працювати в ательє, виготовляти одяг за індивідуальним замовленням. Із досконалим знанням своєї професії кваліфікована кравчиня завжди зможе отримувати гідну оплату своєї праці.
На запитання учасниці проекту  Богдани Капистиринської ,яка досліджує цю професію, про можливість кар’єрного зростання Наталія  Євгеніївна відповіла:
-          - Після здобуття професії закрійника є можливість працевлаштуватися на підприємствах,  або відкрити власну справу, продовживши навчання у вищих навчальних закладах, можливість стати модельєром, дизайнером,кутюр’є.
Галина Миколаївна  похизувалася, що одна із їхніх випускниць працює закрійником в  українського дизайнера Олексія Залевського, а вона сама працювала в ательє, де шили костюми для проекту «Танці з зірками».
Професія «Кравця /Закрійника» відрізняється великою кількістю ручних операцій, тому кількісні та якісні показники праці залежать від майстерності працівника. Діти мали можливість самим це спробувати. Вони шили, прасували, оверложували.



Діти, дізналися про зміст праці, навички,ризики, етику  спілкування з клієнтом та багато іншого. Всі ці знання вони використають в своїй роботі над проектом.


3 мар. 2014 г.

«Найкращий читач – 2014»


  28 лютого в районній бібліотеці для дітей 21 найкращих читачів Каховського району взяли участь у ІІ етапі конкурсу «Найкращий читач 
– 2014р.»


Прибули найкращі читачі з Любимівки, Роздольного, Дудчино, Костогризово, Дмитрівки, Кам’янки, Чорноморівка та інших сіл. Переможцями з найбільшою кількістю балів стали: учениця 6 класу Любимівської  ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Канівець Юля, учениця 7 класу Дмитрівської ЗОШ І-ІІІ ст. Шаля Валерія, учениця 8 кл. Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ст. Батрак Олена.

  Подарунки, відзнаки одержали всі учасники змагання. Побажаємо їм перемоги у ІІІ (обласному) етапі конкурсу, який відбудеться в Херсонській обласній бібліотеці для дітей.