25 апр. 2014 г.

І гірко плаче полинна…

Хай стане світ міцніший у стократ,
Хай над землею чисте небо буде,
Чорнобиль - попередження, набат...
 Його уроків людство не забуде. 
Чорнобиль…Мертва зона…Сьогодні ці слова гірким болем відлунюються у наших серцях.
Ця трагедія увійде в історію,в усі хроніки людства, як невигойна рана на тілі України.
До 28- річниці Чорнобильської трагедії в Каховській  районній бібліотеці для дітей організовано перегляд літератури «Над Чорнобилем журавлі летіли»  та проведено урок – пам’яті  «І гірко плаче полинна…»


Бібліотекар читального залу Наталія Ширіна розповіла про тих, хто ризикуючи здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю.


Присутні на заході діти мали змогу переглянути електронну презентацію «Чорнобильська катастрофа та її наслідки для України.»
Чорнобиль – це чорний біль нашої землі,це подвиг і трагедія, це пам'ять.
І скільки б не минуло років,все одно це слово полумянітиме чорним вогнищем скорботи.

23 апр. 2014 г.

«ПрофіСтарт:юні обирають майбутнє»

Підведено підсумки ІІ етапу обласного інноваційного проекту з профорієнтації шкільної молоді «ПрофіСтарт:юні обирають майбутнє» у Каховському районі.
Учасники проекту дев’ятикласники міських шкіл №1 та №2  представили на розгляд  журі на звітному заході II етапу проекту відеопрезентації та промоції для захисту.

Протягом року, діти  разом з координаторами проекту з  районної бібліотеки для дітей та міськрайонного  ценру зайнятості, досліджували та поширювали інформацію про найпопулярніші та найперспективніші професії нашого району, які вони обрали для індивідуального дослідження та презентації.
 Вони вивчали історію виникнення професії,прослідковували вимоги до фахівців кожної справи, складали професіограми,проводили інтерв’ю із спеціалістами,писали нариси та створювали макети рекламних буклеті, спілкувалися в соціальних мережах.



Свої індивідуальні проекти презентували : Тамара Токолова та Тетяна Нагула

( кондитер),Олександра Варава та Олексій Воропаєв (зубний технік),Вероніка Заїченко та Богдана Капістиринська( закрійник), Михайло Тур та Владислав Залипаєв (агроном), Галина Попова та Данило Наздрачов ( інспектор міліції).







Переможцями районного етапу визнано: Олександру Вараву та Олексія Воропаєва, які захищали  проект за професією зубний технік і  будуть представляти Каховщину на обласному огляді
.
А оцінювало проекти компетентне журі у складі: О.Вакулич - заступник голови РДА з гуманітарних питань,М. Гончар – завідувач міського відділу освіти, І. Сидоренко – заступник директора  міськрайонного центру зайнятості, Л.Козел- заступник директора КУ КРОБ.


Всім учасникам вручені Подяки та нагороди за активну участь у проекті від міськрайонного центру зайнятості.

Вітаємо переможців і бажаємо їм перемоги у обласному етапі!


7 апр. 2014 г.

Тиждень дитячого читання

Впродовж  багатьох років проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання стало доброю традицією.  Тиждень дитячого читання – свято тих, хто творить книгу і тих, хто любить читати, свято письменників і видавців, бібліотекарів і читачів, веселих пригод і літературних відкриттів, зустрічей з цікавими людьми та героями книг.
Розпочинається тиждень зі свята дитячої книги – це свято добра, радості і нових надій для найдорожчого скарбу наших дітей. Свято започатковано, ще в роки Великої Вітчизняної  війни. В Україні це свято започатковано 22 лютого 1993р. Книга, без сумніву, джерело знань. Завдяки книгам, ми линемо у майбутнє та минуле. Книга дарує нам незабутні зустрічі з літературними героями.
У Каховській бібліотеці для дітей протягом тижня було проведено заходи: «У світ захоплень і натхнення мене ти, книго, проведи» свято книги, «Моя улюблена казка»  бліц-інтерв’ю, «Дісней-ленд в бібліотеці» розважальна програма, «Ромео і Джульєтта» кіно-сейшн  за мотивами твору В.Шекспіра, «Літературний карнавал» відкритий перегляд нових надходжень, «Палітра часу» перегляд нових  періодичних  видань, «Читай багато знай!» бліц-турнір,  «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття» літературна година, «Чумацький шлях веде Херсонськими степами» віртуальна краєзнавча мандрівка до 70-річчя створення Херсонської області, «Іду з дитинства до Тараса…» підведення  підсумків районного конкурсу дитячої творчості, присвячений 200річчю з дня народження Т.Шевченка, «Майстерня Саморобкіна», заняття гуртка «Голки, нитки, намистинки», «Не кажи ти книгам прощавай!» театралізоване свято, «Книга, яка мене вразила», міні опитування.

Діти  відповідали на питання вікторин, відгадували загадки, грали в цікаві ігри. Весело й грайливо закінчився тиждень, але не закінчується зустріч з книгою. Тож, запрошуємо усіх охочих  до бібліотеки, з нами буде весело, пізнавально і цікаво.