26 нояб. 2014 г.

Вітаємо переможців ІІ етапу "ПрофіСтарту"!

25 листопада Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки спільно з партнером, Херсонським обласним центром зайнятості, та за підтримки управління культури ОДА, Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА провели урочистий захід у рамках реалізації обласного міжвідомчого інноваційного проекту з професійної орієнтації шкільної молоді «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє».
Захід пройшов у Новокаховському політехнічному коледжі Одеського національного технічного університету. Завданнями заходу було визначення переможців конкурсної програми ІІ етапу проекту «ПрофіСтарт» та їх нагородження.
За підсумками журі абсолютними переможцями стали: Олександра Варава таОлексій Воропаєв - учасники команди «Зірки Таврії» із м.Каховка, які гідно презентували професію зубного техніка. ( І місце)

Окрім абсолютних чемпіонів, за кращі творчі роботи, присвячені професіям рідного краю, були нагороджені переможці в окремих номінаціях: В Номінації «Найкраща професіограма»:  нагороджені Тамара Токолова і Тетяна Нагула, учасниці проекту із команди «Зірки Таврії» (м. Каховка), за презентацію професії «Кондитер»

Виступи суперфіналістів перепліталися із змаганнями усіх учасників заходу за унікальні ексклюзивні IQ-пояси у таких вагових категоріях : легка вага, середня вага, важка та супер важка вага. Найактивніші і найкмітливіші учасники заходу продемонстрували свої інтелектуальні здібності і отримали унікальні нагороди – вищезгадані пояси. Пояс середньої ваги одержала учасниця Каховської  команди «Зірки Таврії» Галина Попова .


Попереду – заключний, ІІІ етап проекту, протягом якого команди «ПрофіСтарту» створюватимуть електронні карти професій свого краю, - із застосуванням набутих у проекті знань та напрацьованих спільними зусиллями ресурсів, розповідатимуть про досліджені професії своїм ровесникам і молодшим школярам, допомагаючи зорієнтуватись у виборі фахового майбутнього, перспективного для рідної Херсонщини.



 


20 нояб. 2014 г.

Реквієм із свідчень і сліз!

 До Дня пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років і політичних репресій у Каховській районній бібліотеці для дітей проведено урок пам’яті «Реквієм із свідчень і сліз!».
Учасники заходу, учні 7 класу школи №1, переглянули  документальне відео «Голодомор. Колос правди», ознайомились з книгою Василя Піддубняка «Жниво молоха» голод 1932-1933рр. на Херсонщині», у якій зібрані свідчення людей, які сьогодні проживають у нашому краї і пережили страшну, штучно створену катастрофу.
Ведуча, бібліотекар читального залу Наталя Ширіна, ще раз нагадала усім про те,що наша бібліотека, не може стояти осторонь цієї болючої теми.
Хоч ми і живемо в інший час і не причетні до тих страшних подій, але ми повинні знати історію нашого народу і ніколи не забувати про голодомор на Україні, щоб знову не повторилось це жахіття.





У читальній залі бібліотеки організована книжкова виставка " Чорні крила голодомору», на якій  представлено документи та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців.

17 нояб. 2014 г.

Толерантність врятує світ

Вже 15 років світ відзначає Міжнародний день толерантності.
Доброзичливе, терпиме, стримане ставлення до чогось, сприйняття та розуміння багатого  різноманіття культур світу, форм самовираження та самовиявлення людської  особистості – це і є толерантність.
Її формуванню сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань.
Для кожного з громадян це, передусім, особиста життєва позиція, що формується на основі визнання універсальних прав та основних свобод людини.
В РДБ відбувся урок «Толерантність врятує світ».
На цьому заході, який можна назвати уроком доброти, учні вчилися толерантної поведінки, стосовно дітей з обмеженими можливостями, пробували зрозуміти їх.
Різноманітні рольові ігри та завдання викликали бурю емоцій.
Бібліотекарі давали рекомендації стосовно того, яку практичну допомогу можна надати дітям з фізичними вадами на вулиці, у громадських місцях, транспорті.
«Нетерпимі часто платять дорого за те, що терплячим дістається  безкоштовно» - говорять французи.
«Якщо у трьох одна мета, вони землю перетворять на золото,  якщо ж мета різна, вони золото перетворять на порох» - говорять услід китайці.
«За терпіння дасть Бог спасіння» - вважають українці.
Ці прислів’я створені в різні часи, різними народами, які належать до різних світів, культур, релігій, але усі вони закликають до згоди, до терпіння, до миру.
Діти зрозуміли: в ніякому разі не можна дозволяти зверхнього  ставлення до будь-кого із людей.
Бо там, де панують тепла довірлива атмосфера, толерантне ставлення до будь-чого та чуйність, є шлях до розуміння і добра.
Діти і молодь – люди майбутнього.  У них свій стиль, манери спілкування, нове мислення, вони несуть в життя свої норми.

Було б добре, щоб однією з цих норм була толерантність.



14 нояб. 2014 г.

Казкова країна - книжок

Відбулося перше знайомство маленьких читачів дитячого садка «Берізка» з бібліотекою.  Група «Паросток», разом з вихователем Вікторією Руденко завітали до бібліотеки.
Тут їх радо зустріли працівники бібліотеки.
Дошкільнята із задоволенням слухали розповідь про найбільше диво, створене природою і людиною – книгу та бібліотеку.
А як раділи малюки зустрічі з героями казок! Вони взяли участь у грі «Впізнай героя по картинці», де зустрілися з Лисичкою-Сестричкою, Сірком, Колобком, познайомилися з яскравими книжковими виставками та новими книгами у форматі ЗD.
На закінчення бібліотекарі побажали дітям багато читати, часто відвідувати бібліотеку, росли здоровими та розумними.




13 нояб. 2014 г.

Мандруємо по бібліотеці

До бібліотеки завітали учні 3Б класу СЗОШ №2  разом з класним керівником.
Тема нашої екскурсії «Мандруємо по бібліотеці». Дітей ознайомили з абонементом та читацьким залом. Провели гру «Хто є хто», та вікторину «твої улюблені герої  мультфільмів.
Діти давали відповіді, згадували героїв : кота  Матроскіна, крокодила Гену, хлопчика Дядю Федора, кота Леопольда, Червону Шапочку, Вінні Пуха та П’яточка.

Діти були раді зустрічі з улюбленими героями.








6 нояб. 2014 г.

Мов джерельна вода,рідна мова моя!


Справжня людина виростає з любові до рідної матері, до родини, до рідного краю, до рідної мови та культури. Людина має завжди пам’ятати: звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію свого народу, його мову.
Сьогодні урок «Мов джерельна вода, рідна мова моя!» ми присвятили українській мові.
Для кожного народу найбільше і найдорожче багатство – це його мова. Кажуть, людина щаслива, якщо її розуміють
Світ - мов казка, пізнаємо ми його за допомогою слова.
За допомогою слова відкриваємо таємничість і складність інших наук: географії, історії, біології, фізики, математики...
Отже, словесність - початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою.

Адже, слово до слова – зложиться мова.


Каховський богатир світового рівня

Сьогодні до нашої бібліотеки завітав Маринін Павло Григорович – один з найсильніших спортсменів нашої області,  який займається гирьовим спортом. Павло Григорович повернувся з білоруського міста Могильов, де проходили змагання дуже великого рівня: Чемпіонат Світу, Чемпіонат Європи, Друга Всесвітня Олімпіада майстрів гирьового спорту та два  Міжнародні турніри.

Наш богатир виграв все, що можна було. Додому,  в Каховку,  він привіз 11 медалей за перші місця. На сьогоднішній день П.Маринін - 16-ти разовий Чемпіон Світу, 10-ти  разовий Чемпіон Європи та 4-ри разовий  Чемпіон Всесвітніх Олімпіад. До речі, першу Олімпіаду він теж виграв. Таких досягнень у нас в області немає ні в кого. Ось такий він, наш ветеран гирьового спорту, рекордсмен Книги рекордів Гіннесса, майстер з гирьового спорту Павло Маринін.