25 февр. 2015 г.

Буду я навчатись мови золотої

«Мова народу – то цвіт усього його життя,  яке починається за межами історії, цвіт, що ніколи не в’яне і вічно знову розпускається». Так писав про мову відомий український поет Павло Тичина. І дійсно, мова зберігає  історію народу, його духовну красу, культуру, самобутність. Це творіння багатьох  поколінь.
«Велична, щедра і прекрасна мова.
Прозора й чиста, як гірська вода,-
То України мова барвінкова,-
Така багата й вічно молода».

Бібліотекарі молодшого відділу Каховської районної бібліотеки для дітей завітали до учнів 3 класу ЗОШ№5 та провели ранок «Буду я навчатись мови золотої».  Родзинкою заходу стала казка «Мова – Дороговказ». Діти своїми серцями і душами відчули яка красива та мелодійна наша мова. Вона  - гордість українців всього світу. Бо ми нею розмовляємо, думаємо, пишемо, читаємо. Без неї не уявляємо свого існування, як без України. Сподіваємося, що діти відчули, який неоціненний скарб наша мова, і як її треба любити та берегти.



19 февр. 2015 г.

У Долині Вітань,біля гори Чемності

Ніщо не дається людині так дешево і не цінується так дорого, як ввічливість.
( О.Сухомлинський).
  Народна мудрість говорить: «Стався до людей так,як хотів би, щоб ставилися до тебе». Ніколи не слід забувати про ввічливість. Ввічливість – це вияв уважного ставлення до інших, прагнення допомогти. Ввічливість вимагає не робити нічого такого, що могло б скривдити, принизити, образити іншого.
Для того, щоб цьому навчитися, бібліотекарі молодшого відділу Каховської районної бібліотеки для дітей,  завітали  до учнів 3-А класу ЗОШ№ 1 та  провели абетку моральності «У Долині Вітань,біля гори Чемності».
  Протягом уроку бібліотекарі розповідали третьокласникам про основи моральної культури, вчили дітей усвідомлювати свою та чужу поведінку, поводитись з іншими людьми так, щоб поведінка викликала в оточуючих повагу та захоплення, а не осуд.
В формі гри бібліотекарі пропонували дітям згадати, коли потрібно користуватися формулами чемності: «доброго ранку», «доброго дня», «до побачення», «будь ласка» тощо.
 Працівники бібліотеки нагадали учням, що потрібно бути привітними та ввічливими завжди, особливо з дорослими та товаришами. Крім того, були проведені такі ігри та вправи, як «Чарівні слова», «Ввічливо – не ввічливо» «Так чи Ні».
 Діти підготували «дуже потрібні вірші» до заходуоворили про те, що не тільки слова повинні бути ввічливими, добрими, але і поведінка ясною та розумною.

       Бібліотекарі переконані , що з їхнього  уроку діти зрозуміли, що деколи збоку краще видно невихованість, грубість, що не тільки слова повинні бути ввічливими, добрими, але і поведінка ясною та розумною.




17 февр. 2015 г.

Нам дарували автори…

Дарувати… Що може бути прекраснішим за цей  благородний порух людської душі?
Дарувати від щирого серця, не чекаючи винагороди, слави.
Акція «Подаруй бібліотеці книгу» вже традиційно з року в рік допомагає бібліотеці поповнити фонди бібліотеки.

На книжковій виставці «Нам дарували автори» представлені книги, подаровані бібліотеці, з автографами відомої української письменниці Марини Павленко, херсонських авторів Валентини Нижеголенко, Леоніда  Марченка, Олега Олексюка, каховських – Миколи Тібія, Алли та Валерія Ралко, Віри Плахотіної, Антоніни Дуброви та книги з автографами від сім’ї Миколи Братана.



12 февр. 2015 г.

Афганістаном зранена душа


Кажуть, що час лікує будь які рани.
Та є такі трагічні сторінки в нашій історії, які ніколи не зітруться в людській пам’яті, назавжди залишаться нашим болем.
Одна з них – війна в Афганістані.
Афганістан став багатостраждальною землею. Там наші солдати, подаючи  руку дружби і рятуючи долю людства, часом віддавали зовсім ще юне життя заради миру на землі.
Війна чорним смерчем пронеслася над просторами України. Вона зачепила багато родин, які віддали своїх, часто єдиних, синів, які сповна виконали свій військовий обов’язок.
В ці дні Україна вшановує мужність і відданість тих, хто брав участь у бойових діях на території інших держав, захищав від рабства і ганьби іноземні народи.
У читальному залі районної бібліотеки для дітей організована виставка-спогад «Афганістан навік в моїй душі», де представлені матеріали, що розповідають про події в Афганістані, про солдатські будні під час виконання інтернаціонального обов’язку. На виставці, крім книг та фотографій, є вражаючі спогади наших земляків, які виконували інтернаціональну місію в Афганістані.
В бібліотеці відбувся урок мужності «Афганістаном зранена душа», на якому десятикласники СЗОШ№2 (кл. керівник О.А. Мандриця)  зустрілися з воїнами – афганцями  Назаруком  Олександром  Івановичем  - головою  суспільно - громадської  організації  «Кордон»  та  Кифоруком Юрієм  Андрійовичем.


  До глибини душі вразила всіх розповідь колишніх воїнів про страшні роки, які вони  провели  на війні, про молодих юнаків, які гинули щодня на мінах та від рук душманів, про жаркий клімат, який виснажував бійців, про «Чорний тюльпан» - «груз 200», який щодня відправляли на батьківщину безутішним батькам та дружинам.
В екстремальних умовах їм довелося багато перенести, пережити гірку втрату бойових товаришів.
Сьогодні ми перевернули ще одну сторінку афганської війни, згадали солдат, які полягли в тій далекій країні, які залишилися навічно молодими. Єдине, що ми можемо зробити для цих солдат сьогодні, - це пам’ятати про них.
Наприкінці зустрічі діти та дорослі обступили колишніх воїнів та практично засипали безліччю важливих для всіх і для кожного питань.

5 февр. 2015 г.

Чарівний світ братів Грімм

На запрошення зазирнути на гостину до бібліотеки учні 2 класу СЗОШ№2 (класний керівник Завгородня О.В.) відповіли радісною згодою.  Улаштувавшись на зручних стільчиках, діти занурились у чарівний світ казок братів Грімм.
Бібліотекар Лариса Хмелевська запросила дітей у подорож по творах відомих казкарів.
Під час подорожі діти побували на таких зупинках-конкурсах: «Розминка», «Визнач назву», «Вгадай по першому слову казку», «Казкові числа».
Діти пригадували улюблені казки, активно відповідали на запитання, співали пісні разом з героями казок та переглянули мультфільм «Бременські музики». А щоб розширити знання про казки братів Грімм, увагу дітей звернули на книжкову виставку «Казкові світи братів Грімм».




4 февр. 2015 г.

Незвичайні уроки в лісовій школі.

Звичайно ж, без таланту, без доброти й любові до дітей дитячим письменником стати неможливо.
   Всеволод Нестайко – дитячий письменник Божою милістю. Зі своїми читачами він веде розмову завжди із щирою довірливістю, не нав’язуючи власних оцінок, із веселим іронічно-усміхненим поглядом на своїх героїв, на їхні невмілі вчинки, таким чином стверджуючи добро, чесність відкритість і засуджуючи зло, малодушність,заздрість.
Свій довгий шлях у дитячій літературі Нестайко засвідчив виданням близько тридцяти книжок, оповідань, казок, повістей і п’єс. Найвідоміші з них «В Країні Сонячних Зайчиків», «Космо-Натка», «Робінзон Кукурузо», «Тореадори з Васюківки», «Одиниця з обманом», «Незвичайні пригоди в лісовій школі», «Неймовірні детективи» та інші непересічні твори.
   До 85 річного ювілею  письменника в бібліотеці організовано  книжкову виставку «Чарівник із країни Сонячних Зайчиків» та проведено літературну вікторину «Незвичайні уроки в лісовій школі»" у 4 класі ЗОШ№5.
Твори Нестайка подарують вам багато сміху,веселощів,радощів,пустощів.
І хоч яку книгу ви прочитаєте,неодмінно і назавжди Сонячний Зайчик оселиться в вашому серці!