31 июл. 2015 г.

Моя Україна –ти в світі єдина

                                                                                                         

Вишита колоссям і калиною,
Вигойдана співом солов’я,
Зветься величаво - Україною,
Земле зачарована моя.
Олександр БОГАЧУК



  
    Ми народилися й живемо на чудовій, багатій землі - славній Україні, - країні, яка розташована у самому центрі Європи, яка зачаровує кожного своєю неповторною природою, співучою мовою і мелодійними піснями та має багатовікову історію
  З метою популяризації літератури із народознавства, історії нашого народу, його мови, звичаїв, та, щоб пробудити цікавість дітей до народної символіки, прикмет, до невмирущих скарбів народу, в читальній залі Каховської районної бібліотеки для дітей відбулася презентація книжкової виставки- експозиції «Моя Україна –ти в світі єдина».





    Ця книжкова виставка запрошує читачів бібліотеки у подорож по рідній країні. Україна - це твоя Батьківщина. Усі ми громадяни незалежної України, бо живемо на цій землі, знаємо свою співучу українську мову. Спілкуємося, любимо і шануємо своїх батьків, свою землю, рідний край.
   З матеріалів, представлених на виставці, читач дізнається про яскраві віхи становлення нашої незалежності від часів козаччини і до сьогодення.
     Цікаві науково-популярні видання не залишать байдужими тих, хто прагне збагатити свої знання з історії України, стати справжнім її патріотом.


20 июл. 2015 г.

Без друзей меня чуть – чуть, а с друзьями много

В житті усім потрібна дружба:
І для розваг, і для журби, й для служби.
Із другом легше в світі жити,
Але й дружити треба вміти.

У кожного з нас є багато товаришів, друзів.У всякому разі, ми так вважаємо. Друг, товариш, дружба, товариство, здавалося б, прості поняття, але як складно буває часом розібратися в людських відносинах. Чим відрізняються поняття "друг" і "товариш"?. Що вважати справжньою дружбою? Що таке безкорислива дружба?.Чи може один критикувати ?. Чи можна в дружбі диктувати свої вимоги?.
На ці та інші питання намагалися дати відповіді користувачі Каховської районної бібліотеки для дітей 15 липня під час гри – змагання «Без друзей меня чуть – чуть, а с друзьями много».

Діти розбирали ситуації, в яких вони могли опинитися самі. Як себе вести в тому чи іншому випадку? Багато було суперечок: одні вважали, що один не може і не повинен критикувати іншого,  інші - справжній друг повинен це робити. Деякі учні стверджували, що іноді батьки не дозволяють дружити з людиною. Багато спірних моментів, в яких ми розбиралися разом. Але висновок діти зробили вірний: справжня дружба перевіряється випробуваннями.  
У цьому вони переконалися під час прослуховування та обговорювання казок « Три метелика», «Про сварку птахів», «Казки про Дружбу».
Хочете мати друга, подругу – будьте й самі іншому на рівних, без оглядки. Сприймайте радості і прикрості подруги, друга як власні і допоможіть йому стати щасливішими.
На завершення  дітям запропонували  намалювати портрет свого друга або друга, з яким би хотілося дружити.




9 июл. 2015 г.

В гостях у «Барвінка» і «Малятка»

У народі кажуть: "Хто багато читає,той багато знає". Багато цікавого та мудрого можна почерпати з журналів. До Каховської  районної  бібліотеки для дітей  надходить велика кількість періодики: «Барвінок», «Малятко»,  «Веселі саморобки», «Єралаш», «Кузя»,  «Умійко» та ін.
7 липня у бібліотеці відбулася подорож  сторінками одних  із „найстаріших” в  Україні дитячих журналів  «Барвінка» і «Малятка». Юні читачі саме із журналів дізнались про перший мобільник, найменше місто, найбільших комах та інше.
 Багато цікавого  у рубриках  журналу «Барвінок» -  «Хто? Що? Як? Де? Коли? й Чому?», «Календарик Нагадайлик», «Ми любимо читати!», «Наш скарб – рідна мова», «Балакучий Мотя», «Секретні файли про тебе», «Торбинка дядечка Запитайлика», «Книга золотих казок» та інші. 


У журналі «Малятко» загадки, розфарбовки, пісні з нотами, сценарії дитячих свят, кулінарні рецепти, конкурси: “Мої бабуся і дідусь”, “Добра справа”, “Чарівні пальчики”, “Ми – маленькі українці”. Таким чином, журнал буде корисним не тільки для юних читачів, але і й для їх батьків. Він зможе допомогти налагодити родинні стосунки. Для батьків у часописі пропонується спеціальна “Сторінка для батьків”.
 Подорожуючи, діти відгадували загадки, ребуси, читали казки та виконували логічні вправи.
 «Малятко» та «Барвінок»  - об'єднують  покоління читачів своєю теплотою і традиціями, виходять щомісяця.




7 июл. 2015 г.

На Купала нічка мала

Ой на Івана, ой та на Купала,
Котилася зоря з неба, та у в воду впала.
А дівчина за водою пустила віночок,
Заплуталась ясна зірка в зелен барвіночок.
А дівчина-чарівниця на долю гадала,
Як узріла ясну зірку, так і заспівала.

   Коли духмяне українське літо в самому розпалі, з квітчастими вінками і яскравими вогнищами  - приходить свято Івана Купала. Це свято молоді,свято сонця,свято землі,води і вогню,свято чаклування на кращу долю,свято духів давнього роду нашого.
   З нагоди свята Івана Купала, в Каховській районній бібліотеці для дітей організована тематична книжкова виставка «Свято Купала - у літо упало»,де представлені книжки з народознавства, етнографії, статті з періодичних видань. Мета цієї виставки – показати красу і неповторність цього поетичного свята природи і популяризувати купальський обряд з допомогою книг.
   Саме про літні обряди і звичаї нашого народу йшла мова на народознавчій бесіді «На Купала нічка мала», яка була проведена напередодні свята з користувачами бібліотеки в читальному залі.
 Іван Купала (Іванів день) - свято, відоме з далеких часів. Цього дня слов'яни вшановували сонце, родюче літо і зелені луги. Люди одягали вінки, які плели з квітів і трав, танцювали, співали оди природі.
Знання рідного краю, його історії і культури духовно збагачує людину, виховує повагу до традицій народу.

3 июл. 2015 г.

Комашки на ромашці

Найкращим і найдоступнішим засобом для пізнання барв та кольорів нашого життя є квіти. Щодня, відволікаючись від суєти та проблем, ми маємо надзвичайну можливість зануритися в казкову планету – планету  рослин.
Живі квіти, що приносять нам стільки позитивних емоцій і настрою, є невід'ємною частиною життя людини. Вони з давніх часів супроводжують і прикрашають життя та побут  людини.  Адже квіти - одне з самих найпрекрасніших творінь природи. У нас дітей часто порівнюють з квітами.  У різні часи і в різних народів на честь квітів часто влаштовують свята.
В чарівну пору року, коли буяє природа, бібліотекарі Каховської районної бібліотеки для дітей  вирішили провести  захід фітовітальня «Комашки на ромашці».  Цей захід зібрав чимало дітвори різного віку.  Бібліотекар  ознайомила  читачів з тим, як доглядати за квітами, будь то садові чи кімнатні рослини.



 В художній літературі  багато творів пов'язаних з квітами. Багато  подібних, цікавих фактів можна дізнатися з літератури, представленої на виставці «Квітковий вальс».

Переглядаючи яку діти мали  змогу взяти книжки і прочитати "Червоненьку квіточку" С. Аксакова, казку "Дванадцять місяців", цікавий збірник казок "Чарівна квітка", Аленушкины сказки" Д. Маміна-Сибиряка а також інші казки і вірші про квітки.

Проводячи такі заходи працівники бібліотеки дотримуються принципу: від того скільки ми вкладемо в дитинство, стільки й отримаємо, якими виростуть діти сьогодні, такими буде наше майбутнє.