18 дек. 2015 г.

Миколая ми чекали

Грудень - щедрий місяць на свята. Особливо на іменні: Андрія,Варвари, Миколая, Савви, Ганни…та всіх не перелічити. Але найбільше– День Святого Миколая  яке з особливим нетерпінням чекають діти, бо свято Миколая пов’язане з подарунками, гарним настроєм.
Темної зимової ночі з 18 на 19 грудня Святий Миколай сходить із небес до українських малюків, звідки він бачить і знає, як поводяться діти цілий рік.
Звичайно ж і наша бібліотека не залишилася осторонь і зустріла це свято разом із дітьми.



Бібліотекарем Районної бібліотеки для дітей  Тетяною Кучмою, разом  з волонтерами бібліотеки  Максимом Хмілем, Яною Харчук, Лілією Сірою ,було підготовлено та проведено  свято – сюрприз «Миколая ми чекали» з яким вони завітали до учнів 1-4класів ЗОШ №1.



А оскільки День святого Миколая – по-справжньому зимове свято, тому малеча, яка забралася на захід, із захопленням відгадувала загадки на зимову тематику, брала участь у конкурсах. Спеціально до свята дітьми були підготовлені урочисті вірші та пісні, а Святий Миколай вручив їм подарунки. 


 Діти раділи і обіцяли з кожним роком ставати чемнішими, вчитися краще.
Для своїх маленьких користувачів у бібліотеці влаштовані виставки « Зима йде, свята несе», «Зимовий вернісаж»  де діти зможуть знайти інформацію про історію виникнення свята, народні обряди і свята зимового циклу.




11 дек. 2015 г.

Великі уроки для маленьких громадян


 Дитинство - найважливіший і неповторний період у становленні особистості. Будь-яка людина, починаючи з самих юних років, стикається з ситуаціями, коли необхідно знати свої права і обов’язки .
    Указом Президента України започатковано проведення Всеукраїнського тижня права. Мета та завдання Тижня - розповсюдження правових знань серед дітей та підлітків, вивчення прав дітей у ігровій формі.
     Ця акція вже стала традиційною і відбувається щорічно в тиждень, який включає 10 грудня – День прав людини, який у світі відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини..
В цьому році  Всеукраїнський тиждень права в Каховській районній бібліотеці  для дітей розпочався  оглядом книжкової виставки – роздуму «Я-Дитина, Я –Людина». Заходи, які проводились в бібліотеці, спрямовані на підвищення рівня правової культури, поширення знань про права і свободи людини і громадянина. Бібліотекарі кожного дня,впродовж тижня права, рекомендують  користувачам знайомитися з літературою правової тематики.




В ході реалізації Тижня права 8 грудня працівники бібліотеки провели інформ-хвилинку «Великі уроки для маленьких громадян» з юними читачами бібліотеки. Діти отримали інформацію про права, які вони мають і які повинні знати. Шукали правильний вихід з поставлених на прикладі життєвих ситуацій.



   Також  на Тижні спільно з бібліотекою ЗОШ. №1, бібліотекарем цієї школи Ольгою Іванівною Гарькавою, для читачів-учнів 5-в клас було підготовлено та проведено правознавчий лекторій «Перші зустрічі з законом». На якому діти знайомились з їхніми правами, основними державними та міжнародними документами, в яких прописані та затверджені права людини і які утверджують повагу дитини до права.


   Ведуча заходу  бібліотекар Наталя Ширіна розповіла  дітям про права і обов’язки, визначені Конвенцією ООН  про права дитини. Юні користувачі змогли отримати відповіді на запитання про свої права, цінності людського життя, поведінку в школі, вдома, в громадських місцях тощо. 



   Діти із захопленням взяли участь у правовій вікторині «Права літературних героїв», у якій на прикладі героїв відомих книжок спробували розяснити статті Конвенції про права дитини».


 За допомогою комп’ютерної презентації  «Подорож країнами закону» та відеофільму «Конвенція ООН про права дитини» діти згадали не тільки свої права, а й обов’язки.


   Парасолька захищає від негоди. Наша парасолька символізує - Конвенція ООН про права дитини завжди на захисті безпечного дитинства.




    А головний висновок, який зробили діти під час тижня права, - це те, що правові знання потрібні всім і завжди, в тому числі й у повсякденному житті. І завдання кожного – дотримуватися своїх прав і обов’язків, не порушуючи прав і законних інтересів оточуючих людей.