25 февр. 2016 г.

На шлях я вийшла ранньою весною



Леся Українка була справжньою поетичною квіткою нашої прекрасної землі, вона була, є і буде нашою славою, нашою гордістю, одною з найповнозвучніших струн душі українського народу. Щедро обдарована талантом, наділена ніжним чутливим серцем, сповненим палкої любові до людей, поетеса зазнала великого горя. Протягом усього життя її переслідувала хронічна невиліковна тоді хвороба.

Але ніщо не могло зламати Лесю Українку. Її життя – це сонячний промінь, що благосвітом нового дня пробивається з темряви, і кличе і вабить до Світла.
       З  нагоди  145-річчя  від  дня  народження  поетеси  в  молодшому  відділі  Каховської   районної  бібліотеки  для  дітей   відбулася  літературна  година «На  шлях  я  вийшла  ранньою  весною». Маленькі  читай лики   познайомилися  з  життєвим  та  творчим   шляхом  письменниці, слухали  вірші, переглянули  мультфільм    по  мотивам  казки  Лесі  Українки  «Біда  навчить»  та  книжкову  виставку  "Ні! Я жива, я буду вічно жити".


Леся Українка прожила життя, сповнене невимовних страждань і гіркоти. Але її творчість звучить оптимістично, в ній на повний голос пролунали життєрадісні мотиви сповнені віри в невичерпні сили народні. Поетеса живе серед нас, вона не вмерла, а тільки зробила крок у безсмертя:
                                Ні! Я жива, я буду вічно жити,
                               Я в серці маю те, що не вмирає.



22 февр. 2016 г.

Квітни, мова, зірницями слова!

Щороку 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Серед 6 тисяч мов світу є одна-найрідніша.

Для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найближча до серця — українська.
Тому це свято не обійшло і нашу Каховську районну бібліотеку для дітей, для наших читачів оформлено книжкову виставку «Квітни, мова, зірницями слова!», на якій представлені книги та статті із періодичних видань, які показують красу й багатство рідної мови.


Протягом дня бібліотекар відділу обслуговування Наталя Ширіна проводячи огляд біля виставки наголошувала: Дорогі читачі! Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу.


Створена виставка допомагає нашим читачам глибше пізнати історію рідної мови, а також дає змогу більш детальніше вивчити нашу мову.


До мови серцем пригорнись



Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи справжню людину, кожен із нас повинен передусім створити в своїй душі світлицю, в якій зберігається найцінніший скарб – МОВА.

21 лютого всі країни світу відзначали Міжнародний день рідної мови. «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова. Ота жива схованка людського духу. Його багата скарбниця, в яку народ складає і своє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування!». Так яскраво про мову сказав український письменник Панас Мирний. До святкового дня рідної мови з учнями СЗОШ № 2, 4-б класу,  бібліотекар  молодшого  відділу  Каховської районної бібліотеки для дітей підготувала мовознавчу годину «До мови серцем пригорнись»  та книжкову виставку« Мови рідної красу гордо у віки несу» яка доповнила та прикрасила  цей захід.
В ході цього заходу учні  дізналися, що мова одне із багатьох див, створених людьми, перейнялися гордістю за красу та велич рідної мови. Діти із задоволенням  відгадували загадки, складали вірші,  зачитували вислови про рідну мову, слухали колискову та дивилися українську народну казку.




  Такі заходи виховують в учнів любов до рідної мови, почуття гордості за те, що ми українці, патріоти своєї країни, виховують бажання і надалі боротися за чистоту нашої мови, за свободу і незалежність України. 
День рідної мови допомагає кожному замислитися над тим, що він є носієм того важливого, що ми успадкували від минулих поколінь.
   Тож любіть свою мову та оберігайте її! Адже мова – це свого роду душа народу: немає мови – немає народу.



19 февр. 2016 г.

Вже скільки років проминуло, а біль у серце б’є і б’є…

 Щороку 15 лютого ми віддаємо шану усім тим, хто з честю та гідністю виконував свій військовий обов’язок у різний час, у різних державах. Особливо болісною раною був і залишається Афганістан.
Чимало лiт минуло вiдтодi, як вивели з Афганiстану радянські війська, але рани цiєї війни кровоточать i досi.
27 років, що пройшли,об'єднали колишніх бійців – інтернаціоналістів у одну родину, де біль одного віддається болем в інших, а радість стає загальним почуттям.
Під час проведення години патріотизму «Вже скільки років проминуло, а біль у серце б’є і б’є…» в Каховській районній бібліотеці для дітей відбулась зустріч  учнів 9-х класів СЗОШ № 2 з воїнами – афганцями:  Назаруком  Олександром  Івановичем  - головою  суспільно - громадської  організації  «Кордон»  та Мешковим  Костянтином Анатолійовичем - головою Каховського районного товариства воїнів – інтернаціоналістів.


Ведуча заходу, бібліотекар відділу обслуговування Наталія Ширіна, провела історичний заочний екскурс у країну Афганістан та розповіла дітям про причини участі радянських військ в афганській війні, про те, яку допомогу надавали наші солдати мирному населенню Афганістану.


У пам’яті тодішніх юних солдатів ніколи не зітреться спогад про всі випробування, які довелось пройти.
 Олександр Іванович та Костянтин Анатолійович – одні із тих, які бачили увесь жах і біль війни, брали участь у воєнних діях, і назавжди запам’ятали нелегкі дороги Афганістану. Їхні розповіді  вразили юних слухачів, бо війна – це завжди людські втрати, сльози і горе.




І сьогодні, коли на Сході України закрутився вихор війни, воїни-інтернаціоналісти в перших рядах захисників Вітчизни, вони є зразком мужності, стійкості, відваги і героїзму.
Напередодні у бібліотеці була оформлена книжкова виставка- вшанування «Афганістан навік в моїй душі…», на якій представлені документальні та художні твори, публікації з періодичних видань про афганську війну.


12 февр. 2016 г.

Найсердечніші вітання у всесвітній день кохання!!!

 Кохання – найзагадковіше з усіх людських почуттів. Вона може бути до Батьківщини, до рідного міста, до матері, до дівчини чи хлопця, і, звичайно, до книги, до читання. Такої великої кількості закоханих, як у бібліотеці немає ніде. Ми знаємо, що вони живуть на сторінках книжок, які ми із задоволенням читаємо, дізнаючись про їх неймовірні історії кохання.
 Найромантичніше свято року є - День Святого Валентина.
 В цей день свої почуття ми виражаємо - «валентинкою», листівкою у вигляді сердечка, яка є незмінним атрибутом цього романтичного свята. «Валентинка» - це освідчення в коханні, за допомогою добрих та щирих слів, написаних у ній.
 Учасники гуртка «Голки, нитки, намистинки», в Каховській бібліотеці для дітей, на своєму засіданні не тільки познайомилися із історією свята закоханих, а і виготовили «Валентинки» власноруч.



 Напередодні свята працівники бібліотеки запропонували всім відвідувачам привітати бібліотеку, взявши участь у акції  «Зізнайся бібліотеці в коханні».




Привітання та побажання усі бажаючі залишали на виставці інсталяції «Серце в подарунок».

   В свою чергу, бібліотекарі бажали своїм читачам, щоб у їх серцях завжди перемагало добро і кохання, та дарували їм валентинки зі словами
 «Я люблю тебе, мій читачу! Твоя бібліотека!»







10 февр. 2016 г.

Люблю тебе мій рідний краю

Рідний край найкрасивіше місце на землі, тут живуть самі хороші люди. А скільки всього цікавого тут було, скільки хороших спогадів пов'язано з цим місцем. Тут рідний дім, де мама чекала зі школи. Приходиш додому, а на столі рум'яні млинці з молоком. Що може бути смачніше!
Де б не була людина, в який куточок землі вона б не забрела, завжди буде згадувати свій рідний край, такий гарний і улюблений.
10 лютого в молодшому відділі Каховської районної бібліотеки для дітей відбулася краєзнавча подорож «Люблю тебе мій рідний краю». Разом з бібліотекарем Кучмою Тетяною діти здійснили цікаву подорож по перлинам нашого міста,його історичним сторінкам , доторкнулися до невичерпаного джерела творчості наших письменників – земляків. З чого починається Батьківщина? Кожен сам повинен відповісти на це питання. У кожного вона своя, прекрасна і неповторна.





4 февр. 2016 г.

Велич Франкового слова

  У 2016 році виповнюється 160 років від дня народження та 100 років від дня смерті величного українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча Івана Яковича Франка.
     З метою виховання у молоді патріотизму, поваги до історії, враховуючи важливість постаті Івана Франка для розвитку української державності та української культури в Каховській районній бібліотеці для дітей, на виконання Указу Президента України № 687/2015 «Про вшанування пам’яті Івана Франка», відкрилася книжково ілюстративна виставка-ювілей«Велич Франкового слова». 


      Метою виставки є популяризація творчості літературної, публіцистичної, наукової спадщини Івана Яковича Франка,його вагомий внесок у становлення української нації та вшанування пам’яті.
  Виставка має такі розділи: «Світлий геній українського слова», «В його поезії заговорили бурі», «Співець свободи і братерства», «Франковий вернісаж казок»,«Шляхом каменяра».
Доповнює виставку портрет Івана Франка.

       Запрошуємо усіх шанувальників Франкіани та небайдужих причаститися із Франкової криниці. 

Книжкова виставка дасть змогу якнайкраще збагнути велич постаті Івана Франка, його талант, титанічну працездатність та бажання змінити на краще цей світ.