26 апр. 2016 г.

Чорнобиль: гіркий спомин і вічний біль

Чорнобильська трагедія... Ось уже 30 років дзвони Чорнобиля стукають в наші серця. Змушують нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й.
Пройшло 30 років, а серце і досі здригається,  коли згадуємо  про трагедію віку — вибух на ЧАЕС.
 Для сучасних дітей, Чорнобильська катастрофа, є найтрагічнішою сторінкою в книзі їхнього життя. Тому й повинні вони знати правду про причини і наслідки цієї непоправної трагедії.
26 квітня в  Каховській районній бібліотеці для дітей  учнів 6-А класу ЗОШ № 1  відбувся екологічний набат «Чорнобиль: гіркий спомин і вічний біль», присвячений трагедії на Чорнобильській АЕС.


Бібліотекар Наталія Ширіна разом з помічницею Веронікою Блищук (ученицею 8 класу) розповіли про  страшні факти аварії ,про тих, хто ризикуючи здоров’ям і життям брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю. Слухачі поринули у той страшний день, коли сталося лихо.
Також для читачів було показано документальний фільм "Чорнобильська катастрофа", у якому розповідається про те, що трапилось на атомній станції, причини і наслідки.

Для більш детального ознайомлення з трагічними подіями на Чорнобилі, учням презентували книжкову виставку «Чорнобиль… біль і пам'ять вічні», на якій розміщені документальні і художні твори, які висвітлюють важливі питання стосунків людини з мирним атомом і жахливі наслідки аварії.  
Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам'яті, а майбутні покоління про все це нехай дізнаються тільки зі спогадів, літератури та інших джерел інформації. І нехай атом буде тільки мирним — на благо людства!

22 апр. 2016 г.

Скайп -зустріч « Усі ми діти твої,Україно !»



   Онлайн-спілкування об’єднують дітей з різних куточків України, дають їм можливість ближче познайомитися через соціальні мережі і таку можливість надають їм бібліотеки.
       У стінах Каховської районної бібліотеки для дітей  відбулася віртуальна скайп - зустріч  «Всі ми діти твої,Україно!»  між учнями 5-В класу ЗОШ №1 та учнями 4-Б класу Вознесенської спеціалізованої школи І ступеня №1, користувачами дитячої бібліотеки комунального закладу «Бібліотечна мережа м. Вознесенська» Миколаївської області.




       Незважаючи на відстань читачі обох бібліотек жваво спілкувалися. Активно задавали один одному запитання: розповідали про своє рідне місто,  улюблені книги, шкільні уроки, про свої родини, захоплення та досягнення, а учасники зустрічі з м. Вознесенськ навіть заспівали для Каховських дітей пісню.



     На кінець скайп -зустрічі учасники подякували одне одному за тепле спілкування та запропонували продовжити товаришувати та спілкуватися в соцмережах та за допомогою скайпу.
     Такі зустрічі дітей з різних куточків країни сприяють єдності нашої держави, допомагають зрозуміти, що нас об’єднує любов до Батьківщини, дають змогу дітям пізнати кожен куточок нашої надзвичайної України!


21 апр. 2016 г.

Сьогодні найкращі читачі Каховського району, переможці ІІ етапу конкурсу «Велика книга читацьких рекордів Херсонщини»-Балабан Христина – учениця 6 класу Сергіївської ЗОШ I – III ст. та Капустіна Карина – учениця 7 класу Тавричанської НВК «ЗОШ I – III ст.- ДНЗ», разом з учнями 6-7 класів інших районів Херсонської області, зібралися у стінах Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки для участі у обласному турнірі конкурсу «Найкращий читач - 2016″. Хоча, дівчатка і не виграли у фіналі, вони є переможцями серед своїх однокласників. Бажаємо їм успіхів у читанні.

Як вибрати книгу для навчання і цікаву для читання?

Книга – це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди. Бібліотека це сховище величезної кількості книг. Вони різноманітні за змістом, призначенням  і  читачеві дитині  буває непросто вибрати потрібну книгу.
       Весело, пізнавально, цікаво, активно і позитивно провели своє дозвілля  учні з 4-б класу СЗОШ №2 у Каховській районній  бібліотеці для дітей.  Для них було проведено бібліотечний орієнтир «Як вибрати книгу для навчання і цікаву для читання?» .


    Бібліотекарі давали відповіді на запитання : навіщо треба читати книги? як вибрати книгу для читання? як правильно читати книгу? знайомили дітей  з новими надходженнями, періодикою.


     Юні читачі мали змогу переглянути книжкові виставки, тематичні полички. А на завершення діти, які побували на бібліотечному уроці , мали змогу вибрати і взяти книжки додому. 




    Бібліотека вчить нас мислити, культурно спілкуватися, любити книги і духовно розвиватися.

13 апр. 2016 г.

Писанка - сонце на долоні


 Зовсім скоро - Великдень. А хіба можна уявити це свято без паски і, звісно, писанки.  Це не просто святковий атрибут. Вона несе в собі історію, культуру, традиції нашого народу. І особливо важливо зберегти це мистецтво на багато-багато поколінь. А як найкраще це зробити? Навчити розписувати великодні яйця діток!
   Саме для цього, у Каховській районній бібліотеці для дітей,  13 квітня відбулося заняття " Писанка - сонце на долоні" гуртка  "Голки ,нитки, намистинки" - керівник гуртка Наталія Валеріївна Ширіна.




   Сьогодні при оздобленні великодніх яєць мало хто дотримується суворих канонічних правил, все частіше використовуючи сучасні декоративні напрями. Так, відвідувачі майстер-класу спробували прикрасити великодні писанки в такій цікавій техніці, як декупаж.
 Для того, щоб створити писанку знадобилися заготовки яєць, серветки з гарними зображеннями, клей, барвники, лак і трохи терпіння.

    Спосіб виготовлення писанок, хоч і простий, проте вимагає неабиякого хисту. Але чудовий майстер-клас зміг пробудити у дітей інтерес та прагнення до творчості. З великою цікавістю діти вперше створювали своїми руками яскраві та чудові писанки, які стануть справжньою окрасою великоднього вернісажу « Великий день – Великдень!»