31 мая 2016 г.

Літо на книжкових островах


  З закінченням навчального року по­чинаються довгоочікувані літні кані­кули! Літній відпочинок - це не тільки сонце, свіже повітря та приємні враження, це ще й невід’ємний компонент покращення здоров’я та духовного зростання підростаючого покоління. Літній відпочинок дітей не є бездумним гаянням часу, байдику­ванням, адже золотих теплих днів вистачить не тільки на річку, море, заняття спортом та рухливими іграми, його вистачить і на активне читання.
Літні канікули - гаряча пора для нашої бібліотеки та бібліотекарів, коли учнів не тільки обслуговують книгою, а й організовують для них цікаве і змістовне дозвілля.
З початком дитячих канікул наша бібліотека почала приймати в приміщенні бібліотеки  пришкільні літні табори навчальних закладів: ЗОШ № 1, СЗОШ №2, та організовувати  для них   цікаві  заходи. І  в  цьому  нам  допомагають  наші  волонтери
Найголовніше завдання нашої бібліотеки під час літніх канікул - це організація дозвілля, та залучення дітей до читання з раннього дитинства.







Тютюнопаління або здоров’я-вибирай сам.



31  травня   з  вихованцями  пришкільного  табіру  СЗОШ№2  проведено  бесіда-роздум «Тютюнопаління  або  здоров’я-вибирай  сам».
Проведення  цього   виховного  заходу   в рамках  Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням є ще однією нагодою для усвідомлення тієї великої шкоди, небезпеки, яку несе здоров’ю нації тютюнопаління.




Всім - Всім ! Оголошуємо про початок літніх читань !


26 мая 2016 г.

Солоне тісто-легко і просто

Іграшка або прикраси, зроблені своїми руками — радість і для дитини, і для її мами. Найлегше такі прикраси з чого-небудь зліпити. Найпопулярніші матеріали для ліплення, про які знають всі - це пластилін, глина, пластик. Але чому б не спробувати щось нове? Зараз все більшою популярністю користуються вироби із солоного тіста. Цей матеріал безпечний, екологічно чистий, працювати з ним легко і просто. Робиться тісто для ліплення своїми руками, із самих звичайних інгредієнтів.
Ліплення з солоного тіста - захоплююче заняття, яке здатне доставити масу задоволення як маленьким непосидам, так і дорослим дядькам і тіткам. Солоне тісто - чудовий піддатливий матеріал, з якого можна виготовити масу цікавих виробів, в тому числі цілі картини, що випромінюють тепло рук майстра і домашній затишок. Щоб створити справжній шедевр доведеться добряче постаратися, але освоїти Тістопластика під силу абсолютно кожному, тим більше що ця техніка не вимагає наявності будь-яких унікальних здібностей і дорогих матеріалів. Якщо задатися метою, все необхідне можна відшукати, не виходячи з дому, було б бажання.
Все, що буде далі — суцільне задоволення — ліпнина!



Так для гуртківців  "Голки. Нитки. Намистинки" в Каховській районній бібліотеці для дітей,  відбувся майстер-клас "Солоне тісто-легко і просто", який провела Тетяна Денисюк, художник районної бібліотеки.






20 мая 2016 г.

На гостини до книжкової родини

           Гамірно та весело проходить у Каховській районній бібліотеці для дітей цикл масових заходів по посвяті в читачі. З великим задоволенням поспішають до нас діти, адже чудово знають, що тут на них чекають багато приємних несподіванок та цікавої інформації.



   Дуже радісним і цікавим для дітей і для нас, бібліотекарів, є свято першої зустрічі, знайомство з бібліотекою і книгою. Ці заходи завжди відбуваються на особливому підйомі і супроводжуються масою позитивних емоцій.



    Нещодавно до нашої бібліотеки завітали учні 1-а класу ЗОШ № 5 та учні 1-б класу ЗОШ № 1. На цій зустрічі учні ознайомилися з різноманітністю книг, порядком їх розташування на полицях, правилами користування бібліотекою та правилами поводження з книжками. Для дітей підготували багато цікавих загадок та телеграми від казкових героїв, які діти з задоволенням відгадували.

Перша зустріч з бібліотекою пройшла весело та цікаво. 

Мандруємо країнами світу

  
     
 З травня 2003 року в нашій державі започатковано традицію святкування Дня Європи, який безперечно став символом єднання географічної Європи.
        Ви колись чули про дивовижні країни Європи, про життя, побут та звичаї європейців? Сподіваємось, що так- адже ви сучасні та розумні. А от побувати в Європі доводиться далеко не кожному! Та це не біда!
        Щорічно до відзначення цього дня залучається і наша бібліотека. У інтернет-центрі Каховської районної бібліотеки для дітей учні 1-б класу ЗОШ№1 разом із бібліотекарем здійснили віртуальну подорож країнами Європи. За допомогою Інтернет-ресурсів (доступ до яких надається в Інтернет-центрі безкоштовно) помилувалися величною красою старовинних архітектурних споруд, дізналися про цікаві факти з історії європейських держав.




        А ще погортали сторінки цікавих книг і журналів, що знаходяться в читальній залі. Учасники заходу висловили побажання і надалі мандрувати різними країнами світу, адже вони отримали багато корисної та цікавої інформації, незабутні враження, позитивні емоції!

19 мая 2016 г.

Українські вишиванки – наче райдуги світанки

                                                                                       Вишиванка - символ Батьківщини,
                                                                    Дзеркало народної душі,
                                                                                Не для когось, не для забаганки,
                                                              А для себе ти її носи.


Щороку у третій четвер травня Україна святкує День вишиванки - всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції.
З нагоди цього дня працівники бібліотеки  прийшли у вишиванках. І бібліотека розквітла червоно-чорними, синіми барвами традиційних та сучасних українських вишитих сорочок.


В рамках цього Дня вишиванок для користувачів  Каховської районної бібліотеки для дітей було проведено народознавчу годину « Українські вишиванки – наче райдуги світанки», під час якої читачі познайомились з історією цієї акції, традицією святкування, що символізує вишита сорочка, традиції вишивки української сорочки. Адже сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів, — бути оберегом, а вишиванка — це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код.




На завершення заходу було проведено огляд матеріалів книжково-ілюстративної виставки«З днем вишиванки», яку прикрасили вишиті  роботи народної майстрині Лідії іванівни Компанієць.


 
"Бережи українське - носи вишиванку!"- ці слова Ліни Костенко стали своєрідним заповітом для юних каховчан.


13 мая 2016 г.

ПрофіКвест стартував!




12 травня в актовій залі Херсонського державного аграрного університету відбулося урочисте відкриття обласного інноваційного проекту для учнівської  молоді  8-9 классов  «Обласний профіквест «В долонях степу і Дніпра». Саме вони, учні,  а також куратори районних команд – фахівці з бібліотек, шкіл та центрів зайнятості, стали учасниками святкового старту проекту
Проект започатковано під патронатом обласної державної адміністрації за ініціативи Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки та Херсонського обласного центру зайнятості. Співорганізаторами проекту стали також управління культури та управління освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації, департамент зовнішньоекономічної діяльності, туризму та курортів і департамент з питань внутрішньої та інформаційної  політики  Херсонської  обласної  державної  адміністрації, Херсонське  обласне  відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні.  Всього до безпосередньої роботи в проекті планується залучити 200 школярів із усіх районів і міст Херсонської області.
Команду  Каховщини  будуть  представляти   10  учнів  Любимівської  загальноосвітньої  школи  №1  зі  своїм  куратором  Малишенко  Н.Л.: Гуржій А.,Менчик А.,Маліна М.,Федоткіна В., Туманова К.,Канівець Ю., Мініч  Е., Юристовський  О., Семенов  М.,Конопльов Д.
В ході реалізації проекту учні-учасники будуть виконувати різноманітні завдання: визначатимуть туристично-привабливі об’єкти та складатимуть туристично-екскурсійні  маршрути  по районах/містах, організовуватимуть літні  експедиції за прокладеним маршрутом  з  відвідуванням визначених об’єктів  з  метою їх фотографування та відеозйомки, укладатимуть  «туристичний  путівник» – у формі веб-сторінки у блозі проекту, розроблятимуть  PR-кампанії власного екскурсійного маршруту та туристичних об’єктів тощо. Сподіваємось, що команда  Каховщини   прокладаючи   новий   туристичний   маршрут   Херсонщиною, відкриє  собі й світові наш чудесний край, з глибоким історичним корінням і незрівнянними природними багатствами.