25 нояб. 2016 г.

«Той голодний 33 – й рік хай лишиться в пам'яті навік»


Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. Про ті події вже написано багато наукових праць, книг, статей, знято фільмів. А втім, як і раніше, вона залишає багато таємниць, і запитань інколи більше, ніж відповідей.
Відкриті архівні документи ще і ще раз засвідчують, що авторами геноциду, штучного голодомору, фізичного знищення народу стали тодішня правляча влада, радянський політичний режим.
«Той  голодний  33 – й  рік  хай  лишиться  в  пам'яті  навік». Під  такою  назвою  в  Каховській  бібліотеці  для  дітей  пройшов  огляд  літератури  про  голодомор.Присутні   перегортали скорботні сторінки достовірної народної пам’яті : свідчення, , спогади про голодомор. 
Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. А тому варто робити все, щоб їх нащадки  знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.








24 нояб. 2016 г.

«Чорнобривці – окраса землі».



В  Каховській  районній  бібліотеці  для  дітей  для  вихованців   гуртка  «Рослини –  символи  України»   станції  юних  натуралістів  ( кер. Властова Е.М.) пройшов  урок  етнографії «Чорнобривці – окраса  землі». Діти  дізналися  про  використання  чорнобривців  у  квітникарстві  та  садівництві, про чорнобривці в  українських  вишиванках, про  цілющі  властивості  чорнобривців, їх використання   у кулінарії, про  легенди  та  загадки  про  чорнобривці.








А скільки прекрасних картин присвятили художники чорнобривцям, скільки віршів  пісень присвятили йому поети!

Наші предки завжди вважали Україну батьківщиною чорнобривців. Тут їх люблять і цінують по-особливому. Це квітка материнства, доброти, щедрості.     

Скільки б не писали і не говорили про чорнобривці, забагато не буде. Сподіваємося, що діти  будуть  берегти і цінувати те, що подарувала нам природа.  Що вони  отримали часточку добра, тепла і, звичайно ж, знань. До  їхньої  уваги  була  представлена  книжкова  виставка «Чорнобривці – квіти  сонця».



Вирощуйте, доглядайте квіти, охороняйте природу, бо вона – наше життя.





18 нояб. 2016 г.

«У революції гідності – доля народу»



21 листопада – День  гідності  та  свободи . Це свято  відзначається на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Революція була сильна і світла. І не тільки від палаючих шин.
Революція відбулася не лише в політичному житті країни. Вона відбулась у нас самих, у нашій свідомості.  Україна – дійсно,стала територією гідності і свободи. Майдан змінив, всіх. Навіть коли він закінчився.Дуже вдало сказано, що, шукаючи Європу, ми знайшли Україну.
Минуло 3  роки з моменту тих подій ..
Чим була революція для кожного з нас? В першу чергу, Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людяності та гідності.
Українська Революція Гідності, боротьба за волю і справедливість проти свавілля владного режиму сколихнула в українського народу високі почуття патріотизму, самопожертви, любові до Вітчизни.
З  метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004 року і в листопаді 2013-лютому 2014 стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів Української держави та її європейського вибору,  в  Каховській  районній  бібліотеці  для  дітей  для  учнів  8-Б класу  СЗОШ №2  (кл.керівник  Зубкова Т.П.) ,пройшов  Урок  політичної  свідомості «У  революції  гідності – доля  народу». Під час заходу гості ознайомились з поняттями “гідність” та “свобода”, пригадали   про  ті  пам'ятні події .




  
Користувачи  отримали  змогу  відео перегляду, опинившись  в  атмосфері Майдану. Присутні, затамувавши  подих, дивились  на  перебіг  подій  на  екрані. 










До  їхньої  уваги  для  перегляду  також  була   представлена  виставка  книг  «Шукаючи  Європу  ми  знайшли  Україну». Книжки  ці   пахнуть   димом палаючих шин і обпікають   вогнем очі , з іх  сторінок чути грюкіт бруківки і скажений ритм серцебиття.




Цей  захід  - нагадування всім українцям про те, якою ціною здобуто свободу на новий шанс для країни стати справжньою європейською державою. Тож, будьмо гідними пам'яті наших Героїв! Завдяки нашій згуртованості, незламності духу та беззаперечній вірі у перемогу справедливості над нашою Батьківщиною запанує мирне небо, а в наші домівки прийде радість, злагода та впевненість у завтрашньому дні!



Фінальний захід І етапу обласного інноваційного проекту для учнівської молоді «Обласний профіквест «В долонях степу і Дніпра».



17 листопада 2016 р. відбувся фінальний захід І етапу обласного інноваційного проекту для учнівської молоді «Обласний профіквест «В долонях степу і Дніпра». Ініціатори обласного проекту - Херсонський обласний центр зайнятості та Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки. Мета проекту: сприяння національно-патріотичному вихованню дітей старшого шкільного віку шляхом підвищення їх поінформованості про соціальний та економічний розвиток рідного краю, його природні ресурси, історичну та культурну спадщину.  Проект стартував у квітні 2016 і проходить у декілька етапів. Тож 17 листопада було підсумовано роботу, виконану учасниками проекту з дня його старту, та визначено кращі командні розробки у категорії «Кращий туристичний маршрут» .  У літню пору «Профіквестівці» завзято взялися за виконання першого квестового завдання: щонайкраще дослідити рідні місця, зібрати фото та відеоматеріали, а потім прокласти нові туристичні маршрути на теренах свого району, - із тим, щоб продемонструвати найцікавіші, маловідомі, нові об’єкти, що можуть привабити туристів і тим самим сприяти майбутньоьу розквіту свого краю.  
Експертна рада та журі  нагородили дипломами шестірку команд-фіналістів за найкращі маршрути та їхню яскраву презентацію, відзначили подяками координаторів команди-переможця. Тож   команда «Жайвір» Любимівської ЗОШ І-ІІІст.№1 Каховського району разом з кураторами Н.Л. Малишенко , В.Л. Пенезова   зайняли  почесне  ІІІ місце.  З чим  і  вітаєм  та  бажаємо  надалі  творчого  запалу  та  перемог.