19 янв. 2017 г.

«Вона наша витвір,наша мрія,соборна,вільна Україна».


Задзвонили срібні дзвони в Україні,                             
Аж по світі по широкім стало чути:
«Зустрічайте Воскресіння день!
Віднині Навік-віки Україні вільній бути!»
Зашумів відвічний Київ прапорами,
Розлилась народу повідь по Подолі,
На майдані, на Софійськім, з корогвами
Зустрічала Україна свято волі.
Україно, нездоланна віща
Мати Володимира, Богдана і Тараса.
Бог тобі призначив жити, не вмирати,
Бути світові як захист і окраса.


День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Ідея єдності українських земель – соборності України сягає в глибину віків та бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського пристолу у Києві. Втіленням ідеї соборності переймалися українські гетьмани – Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У 18-19 столітті, коли українські землі були поділені між сусідніми державами ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів, таких як Тарас Шевченко та Іван Франко.
Утворення незалежної Української держави знаменувало початок якісно нового етапу в утвердженні суверенітету і соборності українських земель.
До цієї дати працівники Каховської  районної  бібліотеки  для  дітей
разом  зі  шкільним   бібліотекарем  Гарькавою  О.І. для учнів 7-А класу ЗОШ№1   організували і провели  годину  історичної  пам’яті «Вона  наша  витвір,наша  мрія,соборна,вільна  Україна». Захід проводився з метою виховання у дітей почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до культурних цінностей  та історії власного народу.Під час заходу присутні дізналися про становлення і розвиток українського національного державотворення, про Акт Злуки, який був глибоко історично мотивований і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну, національну державу. 



Відвідувачам заходу був запропонований відеофільм   про історичний шлях українського народу до незалежної соборної держави, який висвітлює  особливості соборницького процесу доби Української революції 1918-1921 років.

 
Під час заходу присутні мали змогу познайомитися з книжково-ілюстративною виставкою «Соборність  українського  духу ». На виставці представлена література, яка висвітлює тернистий шлях України до соборності та процеси державотворення і формування території української незалежної держави . Виставка має за мету поглибити знання учнів  про історію творення української державності , познайомити з видатними історичними постатями, які виборювали незалежність та соборність України


Комментариев нет:

Отправить комментарий