8 нояб. 2013 г.

Рідна мова українська,ти співуча і жива

                                          Я маю…Я повинен…я мушу…
Щодня мовою вмивати душу.
                        .
                                                                                     

Першим до нас приходить слово…
З колисковою материнською піснею,тихою казкою,доброю ласкою. З перших кроків життя ми починаємо говорити, вчитися, пізнаємо нове. І все це – можливо, лише завдяки нашій рідній мові.
Районна бібліотека для дітей запросила на мовознавчу годину,присвячену дню української мови та писемності, своїх читачів - учнів 5-б класу ЗОШ №1 разом з вчителем української мови Зібіньовою О.М. та бібліотекарем школи Гарькавою О.І.
А присвячена вона найціннішому скарбу нашого народу – рідній мові.



« Мова народу – то цвіт його життя, яке починається за межами історії, цвіт, що ніколи не в’яне і вічно знову розпускається.» Так писав про мову відомий український поет Павло Тичина.

Не можна говорити про День української писемності, не згадавши відомі літературні пам’ятки: « Велесову книгу»,« Повість минулих літ»,« Київські літописи»,великих просвітителів слов’ян – Кирила і Мефодія, Преподобного Нестора – літописця.
Під час заходу діти дізналися про багатство, красу та мелодійність української мови – мови, якою ми розмовляємо й думаємо, без якої не мислимо свого існування, почули щирі слова любові й вдячності до неї.
І ще глибше відчули, який то неоціненний скарб – наша рідна мова. Що її потрібно не лише любити, а й берегти, як зіницю ока.
А щоб переконатися,  як прекрасно вона звучить, діти підготували та продекламували вірші про рідну мову, взяли активну участь у конкурсах шанувальників та знавців рідної мови
« Словограй»,«Мовні головоломки»,«Найкращий знавець» та «Театрі фразеологізмів»














 А ще,написали коротенькі листівки, присвячені рідній мові« Моя рідна мова» та ознайомилися з новою книжковою виставкою – оберегом « На калині мене мати колихала».






Конкурси та вікторини нікого не  залиши байдужими, але найактивнішими «знавцями української мови» були: Шовковий Вадим, Кобець Кирило,Корнієнко Юля, Федотов Сергій та Гуляєв Данило.
Вони та інші діти отримали бейджики з надписом «Я знаю Українську!».


Ведуча, бібліотекар читального залу Наталя Ширіна, ще раз нагадала усім про те, що справжня людина виростає з любові до рідної матері, до родини, до рідного краю, до рідної мови та культури та побажала дітям  користуватися рідною мовою, плекати,шанувати і ніколи не забувати цей найдорожчій скарб.
Тому що мова – це життя!


Комментариев нет:

Отправить комментарий