3 апр. 2017 г.

Всеукраїнський тиждень дитячого читання 2017




Важко назвати свята, які б не відзначалися  читачами  у бібліотеках для дітей  разом із бібліотекарями . Але серед них є одне особливе як за формою, так і за змістом свято із традиціями кількох десятиліть — Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Це свято знайомства дитини з книгою, час активного спілкування дітей між собою, реклама власної продукції для письменників, видавців, художників, традиційні та інноваційні заходи популяризації дитячої книги, які пропонують бібліотекарі для читачів. До  цього  Свята   бібліотекарі   готуються  так, щоб  діти  приходячи до бібліотеки, не мали часу сумувати.  Адже, книга-чудовий дивовижний витвір людського розуму. Вона стала для кожного із нас такою ж необхідною, як земля, як чисте небо над головою, як хліб.
 Всеукраїнський тиждень дитячого читання в  Каховській  районній  бібліотеці  для  дітей   розпочався  з  літературної  подорожі  для  першокласників  1-Б  класу  СЗОШ№2 (вчитель  Троян Н.М.) «Книга-ключ  до  знань». Маленькі  читайлики  познайомилися  з  відділами  бібліотеки, ознайомилися   з  правилами  поводження  в  бібліотеці  та  бережливого  ставлення  до  книги. Відгадували  загадки  та  поринули  у  світ  чарівної  казки, погравши  в  гру  «Цікавий  світ  загадок»  і  відгадуючи  казкову  вікторину «Мандруємо  по  казках». А  за  допомогою  чарівної  феї  «Книги  казок»(волонтер Харчук  Яна), яка  принесла  в  своєму  кошику  речі  з  казок, діти  відгадували  з  якої  казки  ця  річ  попала  до  нас  на  свято. Діти  також  переглянули  лялькову  виставу  від  наших  волонтерів  Золотникової К. ,Сірої  Л.,Картавцевої В. «Ввічливі  слова».  Захід розвив  інтерес   дітей   до читання, до  бажання слухати, охайного  ставлення   до  книги  і   надав перші   поради, як користуватися  бібліотекою  у  майбутньому, а найголовніше – викликав   бажання стати активними читачами.







Також  в  рамках  Всеукраїнського  тижня   проведена  екскурсія  бібліотекою  «Книжковий  дім  відкритий  всім»  для  учнів  4-а класу  ЗОСШ№1 (вчитель Чеснокова  І.В.) яку  організувала  бібліотекар  старшого   відділу Ширіна Н.В.  З першого класу діти відвідували молодший відділ бібліотеки, та за чотири роки читання вони не лише стали майже дорослими, а просто виросли з книжок молодшого відділу. Тож настав час перевести їх на відділ обслуговування читачів старшого віку. Для  своїх читачів бібліотекар провела екскурсію старшим відділом, розповіла про бібліотечні правила користування  книгою  та  бібліотекою. Під час екскурсії дітей було ознайомлено з книжковим фондом бібліотеки, , тематичними поличками та виставками . Також бібліотекар  повела  їх  в  захоплюючу  та  цікаву  подорож  сторінками  найкреатівниших  книг  світу,  які  здивували  та  змусили  по – новому  поглянути  на  вірних  паперових  друзів.
Вона  ознайомила присутніх з історією народження її Величності Книги, розповіла про найменшу і найбільшу книги у світі. Діти  ознайомилися з довідковою літературою, прослухали бесіду з демонстрацією існуючих книг: маленьких і великих, товстих і тонких, найновіших та найстаріших,  навіть  у  форматі  3D  та  дізналися  про  інши   цікави  факти  про  книгу  та  бібліотеку.      Ця  екскурсія  дала  дітям  зрозуміти  , що  книга – мудрий  друг і порадник, вона, не   вміючи  говорити, розповідає нам про пригоди і подорожі, про чудеса, про навколишній світ.






В  рамках  Всеукраїнського  тижня   також  пройшов  літературний  калейдоскоп ,  який  підготувала  бібліотекар  молодшого  відділу  Кучма Т.А., «У  дружбі  з  книгою» ,мета  якого  зацікавити дитину чарівним світом книги, в якому безліч див, таємниць і пригод; навчити школярів спілкуватися з книгою; подарувати учням свято книги, надихнути їх на читацьку працю. Мабуть, немає такої людини, яка б не зверталась до книги під час навчання або відпочинку, для пошуку нової необхідної інформації та просто для розваги. Нині важко собі уявити особистість – робітника, службовця, бізнесмена, студента без особистої бібліотеки, без книг, журналів, газет. У народі кажуть: «Хто багато читає – той багато знає».Кожній людині потрібні книги з різних причин: одній – для навчання та роботи, іншій – для підвищення власного культурного рівня чи просто цікавого проводження часу. Але всьому людству книги просто необхідні.На згадку про цей калейдоскоп , який відбувся, діти  отримали   пам’ятки. Вони стануть їм у пригоді. На завершення побажали   юним, допитливим, старанним  сміливо пірнати   в глибини наук, де вони   обов’язково знайдуть   свої « дивні  перли». А хто володіє перлами, той багатий. Це багатство, яке у вогні не горить та у воді не тоне, якого ніхто не може відібрати.



В  рамках  Всеукраїнського  тижня   читання   діти  разом  з  бібліотекарем  старшого  відділу   Ширіною Н.В.  здійснили  літературний  вояж «Під  українським  небокраєм  книгу  люблять  і  читають»   мета  якого  була  розширити знання учнів про книгу як історичну пам’ятку людства; дати інформацію про цікаві новинки української літератури, що є  в  нашій  бібліотеці  ; виховувати любов та повагу до української книги, читання, бережливе ставлення до неї;прищеплення  дітям любові до рідної мови, української літератури, історичних та етнічних традицій українського народу, історії України через художнє слово.На  заході  була  чудова  можливість  познайомити наших дітей з великою кількістю українських книжок.Читаючи  українську  книгу можна  побачите, якою гарною є українська земля, яку багату і цікаву історію мають її міста і села. Нехай цей  вояж   сторінками книг,  стане   ще  одним  кроком до пізнання рідної землі   її історії  та сьогодення. 








Навіть найрозумніша людина в світі не може пам’ятати великі події сучасного та минулого, численні дати, цифри, факти. Доповнюють пам’ять людини книги, які все знають - словники, довідники, енциклопедії. Ці книги – друзі нашої пам’яті, вони дають відповідь на будь-яке питання. Як же ці книги побудовані? Як ними користуватися в роботі?  На  ці  питання  відповіла  читачам   бібліотекар  старшого  відділу  Ширіна Н.В провівши  в  рамках  Всеукраїнського  тижня  дитячого  читання    огляд  «В  енциклопедії  ти  слово  запроси -  знайдеш  країни  і  усі  часи» ,який  зібрав багатьох прихильників цікавого, дивовижного, таємничого. Людина не може знати все, але повинна вміти знайти відповідь на будь-яке запитання. Для цього і створюють книги, які  “знають все” – енциклопедії, словники, довідники. За допомогою енциклопедичних  видань   можна   відшукати новітню інформацію про розвиток і сучасний стан будь-якої галузі знань, про всі види мистецтва, спорту, про сучасну класичну музику, про видатних діячів культури. Ці книги можуть бути використані як цікавий додатковий матеріал під час навчання. Користуючись  енциклопедією, можна   отримати відповідь на безліч запитань, які щоденно виникають в тебе з різних галузей знань.     Отож, цікавої тобі мандрівки сторінками цих чудових книг – енциклопедій, світом мудрості і знань!


Комментариев нет:

Отправить комментарий