5 мар. 2014 г.

«Закрійник – це талановиті руки і обов’язково витончений дух».

Од’яг, стиль, мода завжди викликали підвищений інтерес у людей. Як би не змінювалось життя, бажання бути привабливими  і модно одягненими не покидає нас ніколи. Створення одягу – це складний процес, у якому зайняті фахівці найрізноманітніших професій.
 Для детальнішого дослідження професії «Кравець/Закрійник» каховська команда «ПрофіСтартовців» відвідала Каховський професійний ліцей сфери послуг,щоб ознайомитися зі змістом цієї професії.
В ліцеї,  їх тепло і  гостино, зустріли  Оксана Олександрівна Тимофєєва - виконуюча обов’язки директора, майстри виробничого навчання Наталія  Євгеніївна Головко та Галина Миколаївна Денисюк.
В затишно облаштованому кабінеті  технології виготовлення одягу, Оксана Олександрівна розповіла дітям, що в  усі часи у суспільстві панували певні погляди, смаки, художнє уявлення про одяг. І все це пов’язано з професією кравця. Вона є однією з найдавніших і одночасно однією з найсучасніших та найнеобхідніших людям професій

В сучасний час закрійника можна сміливо називати художником. Він все життя працює, не покладаючи рук, над покращенням крою, слідкує за культурними дослідженнями в галузі моди. Тільки закрійник може вирішити таку складну задачу, щоб сукня пасувала вам, сиділа вільно.
Наталія  Євгеніївна показала дітям зразки викройок, зробила наголос,що кравці можуть працювати на швейних фабриках і займатися масовим виробництвом одягу, а можуть працювати в ательє, виготовляти одяг за індивідуальним замовленням. Із досконалим знанням своєї професії кваліфікована кравчиня завжди зможе отримувати гідну оплату своєї праці.
На запитання учасниці проекту  Богдани Капистиринської ,яка досліджує цю професію, про можливість кар’єрного зростання Наталія  Євгеніївна відповіла:
-          - Після здобуття професії закрійника є можливість працевлаштуватися на підприємствах,  або відкрити власну справу, продовживши навчання у вищих навчальних закладах, можливість стати модельєром, дизайнером,кутюр’є.
Галина Миколаївна  похизувалася, що одна із їхніх випускниць працює закрійником в  українського дизайнера Олексія Залевського, а вона сама працювала в ательє, де шили костюми для проекту «Танці з зірками».
Професія «Кравця /Закрійника» відрізняється великою кількістю ручних операцій, тому кількісні та якісні показники праці залежать від майстерності працівника. Діти мали можливість самим це спробувати. Вони шили, прасували, оверложували.



Діти, дізналися про зміст праці, навички,ризики, етику  спілкування з клієнтом та багато іншого. Всі ці знання вони використають в своїй роботі над проектом.


Комментариев нет:

Отправить комментарий