21 мар. 2014 г.

Йдемо Чумацькими шляхами

Коли в українські степи приходила рання весна, по селах починали лаштуватися в далеку дорогу чумаки.
Присутні на історично  – літературній  експедиції « Йдемо Чумацькими шляхами» діти мали змогу дізнатися , що чумацтво виникло ще в далекі часи Київської Русі, бо вже тоді з її земель вирушали в далекі мандри валки хоробрих і кмітливих людей. Проводжали чумаків урочисто, всім селом, співали пісень, виголошували напуття.
Саме тоді й було прокладено їхній основний маршрут, що називався Великим Чумацьким Шляхом. Але справжнього розмаху цей промисел набирає на Україні з кінця XV століття. Щоб уявити весь масштаб чумацтва, досить навести хоча б такі цифри: за один сезон ці люди перевозили кілька мільйонів пудів риби й солі.
Закінчувався сезон, поверталися додому вкрай стомлені і виснажені дорогами чумацькі валки і, як козацькі дружини після бойового походу, недораховувалися багатьох поміж себе. Матері й дружини оплакували загиблих, сиротіли дрібні діти. Таке небезпечне було це ремесло. Не кожен зважувався на нього. Тільки люди з козацьким духом.
Зручне розташування м. Каховки вплинуло на те, що в короткий час вона стала одним з центрів чумацької торгівлі. Через каховсько - бериславську переправу чумаки доправляли на Правобережжя кримську сіль, а  тканину ,пряжу, гончарний посуд та бульбу вони привозили сюди з північних губерній
  В першій половині ХІХ ст. в місті проходили ярмарки, на яких було присутньо до ста тисяч людей.
Неповною була б  наша розповідь про чумаків, якщо б діти  не дізналися ,про те, що в усній народній творчості, у художній літературі створено цілий розділ чумацьких пісень, приповідок, анекдотів.

За буйною веселістю чумацьких пісень відчувається горе чумака,та все ж із пісень постає образ мужньої, витривалої, стійкої, вірної людини, що бачила світи, людське горе, вміє перемагати всякі лиха в дорозі, боротися за щастя.

Чумацтво відоме по всій території України, але лише на території Степової України чумаки були вагомою соціальною структурою, яка впливала на історію регіону загалом. Чумацтво вважається історичним супутником українського козацтва  та носієм традицій

Комментариев нет:

Отправить комментарий