30 мар. 2016 г.

Свято Книги - Всеукраїнський Тиждень дитячого читання



Традиційно в  кінці  березня, кожного року  в  Районну  бібліотеку   для  дітей  приходить Свято  Книги  - Всеукраїнський Тиждень дитячого  читання.  У цей період у бібліотеці проходять масові заходи,зокрема: турніри кмітливих, конкурси, ігри, вікторини, години доброти, огляди літератури. До  цього  Свята   бібліотекарі   готуються  так, щоб  діти  приходячи до бібліотеки, не мали часу сумувати.  Адже, книга-чудовий дивовижний витвір людського розуму. Вона стала для кожного із нас такою ж необхідною, як земля, як чисте небо над головою, як хліб. Навіть важко уявити, як би розвивалася людина, коли б не було винайдено книгу. Герої наших улюблених книжок завжди поруч із нами. Вони дуже різні: розумні, хоробрі, витривалі, чесні, хитрі,енергійні... І вже від наших уподобань і смаку залежить, хто нам дорожчий, на кого хотілося б бути схожим, із ким цікаво, а з ким можна і посперечатись. Так буде завжди. Змінюються покоління, а мудрі книги живуть і знову вчать людей бути добрими, чуйними, справедливими.
Відбулося  відкриття тижня літературним вояжем  «Хай Україна вся читає, бо книга нас
 усіх єднає ». На свято було запрошено учнів 5-б класу ЗОШ №1. Бібліотекар Ширіна Н.В.  ознайомила дітей з історією виникнення тижня дитячої книги, з основними етапами створення книги, розповіла про її роль в житті людини.



В рамках проведення тижня дитячого читання, не  просту  подорож, а  літературну «Поетичні голоси краю», здійснили учні  5-б класу ЗОШ№1, на якій діти ознайомилися з цікавими історіями із життя поетів земляків, зачитували  вірші, і, хоча з доробками деяких поетів вони знайомились на уроках української літератури, але в бібліотеці дізнались багато нового і цікавого.





Бібліотека завжди була, є і буде своєрідним «островом скарбів» у морі бурхливого дитячого життя. Це неповторна атмосфера, де панують книжки, це осередок знань, доброго слова, країна казок і пригод. В  рамках проведення тижня дитячого читання на  екскурсію до бібліотеки «Острів де панує читання» завітали  учні 4-б кл. ЗОШ  № 1. З першого класу діти відвідували молодший відділ бібліотеки, та за чотири роки читання вони не лише стали майже дорослими, а просто виросли з книжок молодшого відділу. Тож настав час перевести їх на відділ обслуговування читачів старшого віку. Для  своїх нових читачів бібліотекар провела екскурсію старшим відділом, розповіла про бібліотечні правила для старшокласників. Під час екскурсії дітей було ознайомлено з книжковим фондом бібліотеки, правилами користування книгою та бібліотекою, тематичними поличками та виставками фонду. Цікавим доповненням до екскурсії став  захоплюючий огляд  літератури книжкової серії «Сучасна дитяча проза». 






«Книги –ріки, які наповнюють всесвіт мудрістю»  - під такою назвою в рамках Тижня дитячого читання  пройшов літературний хід-парад. На захід  зібралися школярі 4-а класу ЗОШ №1( Кл. керівник Ю .Є. Павлюк).Ведуча заходу, бібліотекар Т.А. Кучма,  познайомила присутніх з історією народження її Величності Книги, розповіла про найменшу і найбільшу книги у світі. Діти  ознайомилися з довідковою літературою, прослухали бесіду з демонстрацією існуючих книг: маленьких і великих, товстих і тонких, найновіших та найстаріших.  Вони з задоволенням познайомилися з мешканцями Книжкового королівства. 
А на закінчення свята дали урочисту обіцянку поважати книгу і виконувати всі правила користування нею.



В рамках Тижня дитячого читання з учнями 4- го класу ЗОШ № 1 було  проведено перегляд літератури «Розумні книги для розумних дітей».  Хто наприклад, винайшов глобус, календар, авторучку, мікроскоп? Коли і де виникли морозиво, чай, полуниця? Коли і хто здійснив великі відкриття, винайшов автомобіль, літак, велосипед, годинник? Про це та багато цого іншого можна дізнатися з енціклопедій, представлених бібліотекарями.  Діти, зацікавлено розглядали гарні книжки, в яких можна прочитати про загадки всесвіту, таємниці океанських глибин, світ динозаврів, давні піраміди, забуті цівілізації та інше.




 
    В рамках Тижня дитячого читання, у  рік  який  був  проголошений  роком  англійської  мови  відбулась презентація виставки « Англійська для тебе». На виставці представлені азбука, словнички, граматика та інша література, яка допоможе дітям у навчанні.



Кажуть, що справжні поети народжуються ранньою весною коли оживає природа, бо тоді благодатна пора для Божого дару. Так і Марійка Підгірянка народилась ранньою весною разом із Первоцвітом, і занесла мальовниче гуцульське село на літературну карту письменства. Діти з задоволенням читають поетичні твори Марійки Підгірянки. Цьому підтвердження –літературний діліжанс «Зійдуть мої пісеньки, як рута», який був проведений з дітьми 3-б класу ЗОШ № 1. Не можна оминути і її загадки. Вони дуже різні – про речі домашнього вжитку, школу, навчальне приладдя, тварин, народні прикмети. На заході діти не лише дізналися про життєвий і творчий шлях поетеси, читали вірші, а й мали можливість продемонструвати власні знання, розгадуючи загадки з книги М. Підгірянки "Учись маленький!".






Комментариев нет:

Отправить комментарий