9 февр. 2017 г.

«Афганістан як спогад болючий»

                                                    

              Поставте скибку хліба на стакан
                  І голови схиліть в скорботі вічній
                  За тих, кого убив Афганістан,
                  Чиї він душі зранив і скалічив.
                  О, Україно! Ніжно пригорни
                   Усіх живих синів своїх, як мати,
                   Щоб ми уже не бачили війни,
                   Не чули щоб ніколи звук гармати


Афганістан... Він став синонімом людського лиха, справжнього пекла: палюче сонце, спекотний вітер - афганець, пісок, що не дає дихати, і завжди хочеться пити...
Останню колону радянських військ з Афганістану було виведено 15 лютого 1989 року. Участь держави у цьому військовому конфлікті коштувало нам життя більше 14 тисяч наших солдатів і офіцерів, здоровя десятків тисяч військових  Поділяючи всю біль з тими, хто втратив на цій війні  своїх рідних і близьких, дітей і чоловіків, віддаючи данину поваги всім учасникам подібних подій, офіційно  в Україні встановлений Указом Президента України   у  2004 році  День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, і відтоді відзначається щорічно 15 лютого.Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям та незважаючи ні на що, вони чесно виконали свій громадянський обов'язок, залишалися вірними присязі до кінця. Тому афганська війна - це не тільки трагедія, але й доблесть і мужність людей, які побували в епіцентрі кривавого конфлікту, а також - застереження на майбутнє.На жаль, афганська   війна не стала загальною бідою нашого народу, а залишилася бідою тільки тих, хто в ній приймав участь. Для більшості людей вона далека, чужа і невідома.
  З метою нагадати молодому поколінню про цю страшну війну, акцентувати увагу на її важких і жахливих буднях та привернути увагу до проблем афганців ,  працівники Каховської  районної  бібліотеки  для  дітей  разом  з  шкільним  бібліотекарем СЗОШ№2 Дарвіною  О.О.  для  восьмикласників  СЗОШ№2(кл. керівник  Зубкова  Т.П.)  організували  зустріч «Афганістан  як  спогад  болючий»  з  колишнім  афганцем,  головою  суспільно - громадської  організації  «Кордон» Назаруком  О.І. Ця  людина  пройшла  через жахи війни, через втрати та страждання. Він розповідав  про те, що бачив і відчував  в той час.




  Були показані відеоматеріали, звучали пісні, які передають настрій і преживання воїнів - інтернаціоналістів, їхніх родичів і близьких людей.   Біль від втрат не стихає... Ми  зараз   як ніколи маємо згадувати та пам'ятати про те горе, яке несе війна,  про ту ціну, яку доводиться платити матерям, юнакам, ЛЮДСТВУ, щоб наше  небо було мирним, щоб світ був затишним, а діти щасливими. Цим заходом ми вшанували пам’ять тих, хто загинув у цій війні і тих, хто повернувся інвалідом чи здоровим.


Сьогодні в умовах неоголошеної війни з сусідньою країною, як ніколи, є актуальним досвід тих  тисяч воїнів-інтернаціоналістів, що проживають на території нашої держави. Тому й не дивно, що немало з них беруть участь в АТО, де демонструють іншим бійцям, як треба любити свою землю і свій народ! Демонструють патріотизм, мужність та відвагу захищаючи територіальну цілісність та незалежність України. Інші  займаються  ,як  Олександр  Іванович  та  члени суспільно - громадської  організації  «Кордон»  волонтерством. Вони гідні нащадки своїх батьків.
Вони вміють цінувати кожний прожитий день, усвідомлювати свою відповідальність за майбутнє, за долю прийдешніх поколінь. В них є чому вчитись.



Напередодні у бібліотеці була оформлена книжкова виставка- вшанування «Відлуння  афганських  гір …», на якій представлені документальні та художні твори, публікації з періодичних видань про афганську війну. Тож запрошуємо Вас до перегляду виставки та схилімо голови перед світлою пам'ятю полеглих, вшановуючи тих, кому довелося воювати в чужих  країнах.





Комментариев нет:

Отправить комментарий